September 2014: dramatisch Oranje, Feyenoord en United

Reacties

Het kalenderjaar 2014 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand september. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

September 2014: dramatisch Oranje, Feyenoord en United

01-09: pikante overgang
Louis van Gaal heeft spits Danny Welbeck niet meer nodig en weet hem op de laatste dag van de transferdeadline nog te slijten. De overgang wordt evenwel een gevoelige: Welbeck verhuist naar rivaal Arsenal. De Londense fans zijn sceptisch, maar met drie goals in de Premier League, een hattrick in de Champions League en door goed te spelen, heeft Welbeck zijn waarde wel degelijk gehad.

Andere opvallende transfers op de eerste dag van september: Ajax en PSV huren respectievelijk Niki Zimling en Nicolas Isimat-Mirin, Feyenoord trekt Karim El Ahmadi aan, Toby Alderweireld verhuist naar het Southampton van Ronald Koeman, Chelsea verhuurt Marco van Ginkel aan AC Milan en Javier Hernández verruilt Manchester United voor Real Madrid.

01-09: Afellay is terug
Op 1 september komt bovendien het Nederlands elftal bijeen in Noordwijk. De eerste wedstrijden in de tweede ambtstermijn van bondscoach Guus Hiddink worden gespeeld in Italië (vriendschappelijk) en Tsjechië (EK-kwalificatie). Een van de opvallendste namen die Hiddink bij de selectie haalt: Ibrahim Afellay (foto onder).

De aanvallende middenvelder speelde zijn laatste interland tot dat moment in november 2012 en keert dus na bijna twee jaar terug bij Oranje. Opvallend vindt hij dat zelf overigens niet echt. 'Nou ja, ik ben weer fit, dus in dat opzicht... Ik heb vaker bij het Nederlands elftal gezeten', deed Afellay tegenover de NOS zelf koeltjes over zijn plek in de selectie. Ook Gregory van der Wiel krijgt van Hiddink een uitnodiging. De twee zijn ook in de interlands daarna vaste krachten.

09-09: valse start Hiddink
Vijf dagen nadat het Nederlands elftal bij de rentree van Guus Hiddink het oefenduel bij Italië met 2-0 verliest, loopt Oranje tijdens de start van de EK-kwalificatie tegen een blamage op. Tsjechië wint in de laatste minuut door een flater van Daryl Janmaat: 2-1. Hiddink grijpt voor die wedstrijd verrassend terug op het succesvolle 'WK-systeem', maar ook de 5-3-2-formatie kan de nederlaag niet voorkomen.

Na de wedstrijd duurt het lang voordat Hiddink de pers te woord staat. 'Ik moest mezelf in bescherming nemen', aldus de trainer tegen de NOS. 'Ik was des duivels en daarom ben ik lang weggebleven. In de laatste seconden van een wedstrijd mag je nóóit meer verliezen. We konden hier gewoon met 1-1 weggaan. We hebben het zo dom weggegeven. Als ik het er nu over heb word ik weer witheet.' Door een 6-0 zege op Letland in november herstelde Oranje zich weer enigszins, het staat nog altijd derde in de poule.

13-09: drama voor RKC-directeur
RKC Waalwijk verliest met 1-0 bij NEC Nijmegen, maar daar heeft helemaal niemand het deze zaterdagmiddag over. Keet, het twee jaar jonge dochtertje van RKC-directeur Remco Oversier, is in de nacht van vrijdag op zaterdag namelijk totaal onverwacht overleden. Op verzoek van Oversier zelf gaat de wedstrijd door, maar logischerwijs is het voetbal die dag volledig bijzaak.

13-09: laatste nederlaag Real
Real Madrid gaat in eigen huis onderuit tegen stadgenoot Atlético Madrid (1-2). Het is voor de miljoenenploeg, na de 4-2 nederlaag bij Real Sociedad, het tweede opeenvolgende verlies. Wat Los Galácticos dan nog niet weten, is dat het de laatste nederlaag van 2014 zal zijn.

De volgende 22 wedstrijden (zes in de Champions League, twaalf in de competitie, twee in de beker en twee op het WK voor clubteams) worden allemaal gewonnen. Een bizar goede reeks van Carlo Ancelotti en zijn mannen.

18-09: AZ-soap
De trainerssoap bij AZ wordt groter en groter. Nadat Marco van Basten zich eind augustus ziek meldt, maakt hij op een persconferentie op 16 september bekend dat hij als assistent verdergaat. Van Basten verlangt naar de luwte, Alex Pastoor wordt de nieuwe hoofdtrainer in Alkmaar. Dat is althans het idee. Op 18 september wordt plotseling bekend dat Pastoor en de club 'in goed overleg' uit elkaar gaan. De trainer zou een verbeterde aanbieding naast zich neer hebben gelegd en vertrekt, zo luidt het.

Er blijkt echter meer aan de hand te zijn. Directeur voetbalzaken Earnest Stewart verdenkt Pastoor ervan gelekt te hebben naar de media en spreekt hem aan over de integriteitskwestie. 'Ik weet het zeker. Journalisten hoeven hun bronnen niet prijs te geven, dat hoeft ook niet. Maar ik weet het zeker.' Er ontstaat een hele zaak, waarna AZ uiteindelijk besluit de beschuldigingen in te trekken. John van den Brom wordt de nieuwe trainer in Alkmaar, Pastoor gaat per 1 januari aan de slag bij Sparta Rotterdam.

21-09: Ajax steelt punten in Rotterdam
Hoe het kan, daar zijn de geleerden nog steeds niet helemaal over uit. Maar Ajax stapt in de Klassieker tegen Feyenoord na iets meer dan negentig minuten als winnaar van het veld. Een paar dagen nadat de Amsterdammers de Champions League zijn begonnen tegen Paris Saint-Germain (1-1) is een rake vrije trap van Ricardo van Rhijn voldoende voor de drie punten tegen de aartsrivaal.

Bij Feyenoord neemt de druk daardoor nóg meer toe. De donderdag voor het treffen met Ajax verliest de ploeg van Fred Rutten voor de Europa League met 2-0 bij Sevilla, waardoor het aan de slechtste reeks in drie jaar tijd bezig is. Na de nederlaag tegen Ajax wordt in de beker ook bij Go Ahead Eagles verloren, pas daarna wordt het herstel ingezet in Rotterdam-Zuid. Inmiddels staan de gezworen vijanden tweede (Ajax) en derde (Feyenoord), op respectievelijk vier en twaalf punten van koploper PSV.

27-09: Koeman top, Van Gaal flop
Nadat Manchester United een week eerder met 5-3 verliest bij promovendus Leicester City, gaan op Old Trafford alle alarmbellen rinkelen. Na vijf competitieduels hebben The Red Devils vijf punten uit vijf wedstrijden: de slechtste serie ooit. Met een 2-1 overwinning op West Ham United sluit Van Gaal de maand september op de 27ste weliswaar positief af, maar de zesde plaats is bepaald niet goed te noemen.

Hoe anders is de stemming bij het Southampton van Ronald Koeman. De zege op Queens Park Rangers (2-1) brengt The Saints naar de tweede plaats achter de ongenaakbare koploper Chelsea. Zes gespeeld, vier overwinningen, een gelijkspel en één nederlaag (bij Tottenham Hotspur) is de prima oogst van Koeman in zijn eerste maanden aan het roer.

27-09: nog maar een record Messi
In de thuiswedstrijd tegen Granada vindt Lionel Messi het maar weer eens tijd voor een nieuw record. De pas 27-jarige Argentijn maakt tijdens de 6-0 overwinning het vierhonderdste doelpunt in zijn loopbaan. Met de zesde goal van de avond tekent hij ook maar meteen voor treffer 401.

Het zou dit jaar zeker niet het enige record voor Messi blijken te zijn. Zo pakt hij onder meer de titels van topscorer aller tijden in de Primera División én in de Champions League

28-09: zeldzaam verlies PSV
Een vervelende zondag voor PSV. De Eindhovenaren gaan op bezoek bij SC Heerenveen met 1-0 onderuit, door een doelpunt van Daley Sinkgraven. Beide ploegen eindigen de wedstrijd met tien spelers: PSV'er Joshua Brenet en Heerenveen-verdediger Stefano Marzo (ex-PSV) krijgen de rode kaart.

Het is voor de ploeg van Phillip Cocu na het verlies bij PEC Zwolle van een paar weken eerder de tweede nederlaag in de competitie, en daar zal het in 2014 ook bij blijven. PSV lijdt alleen nog puntenverlies bij FC Groningen, dat de winterkampioen in het hoge noorden op 1-1 weet te houden.

Samenstelling: Dolf van Aert

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.