Maart 2014: Strootman geveld, vieze smaak Koeman

Reacties

Het kalenderjaar 2014 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand maart. De terugblikken van de voorgaande maanden zijn terug te vinden bij het gerelateerde nieuws.

Maart 2014: Strootman geveld, vieze smaak Koeman

03-03: wel ja-woord van Rutten
Louis van Gaal zei nee, Co Adriaanse ook. Maar Fred Rutten zegt ja tegen de kans aan de slag te gaan bij Feyenoord als opvolger van trainer Ronald Koeman.

Technisch directeur Martin van Geel is in zijn nopjes. 'Rutten is een ervaren oefenmeester, die heeft aangetoond spelers beter te kunnen maken en teams vaak aantrekkelijk en goed te laten voetballen', aldus Van Geel. 'De clubleiding is dan ook unaniem van mening dat hij de juiste man is om het straks, na een paar mooie jaren, over te nemen van Ronald Koeman.' Een moeizame start ten spijt, Rutten zou indruk maken in Rotterdam-Zuid in de eerste seizoenshelft.

04-03: Tarzan gaat stoppen
Barcelona gaat een icoon verliezen. 'Ik stop na dit seizoen als voetballer van Barcelona. Ik lever mijn nog twee jaar lopende contract in. Na de laatste twee erg zware operaties heeft het me veel moeite gekost het niveau weer te halen dat ik nodig heb om hier te spelen. Dat zegt me veel meer dan wat de chirurgen ervan vinden. Daarom ben ik tot dit besluit gekomen.'

En dus is Carles Puyol bezig aan zijn laatste maanden voor de Catalaanse grootmacht. Tarzan is geveld, door aanhoudende fysieke problemen.

04-03: motivatieprobleem Janssen
Een van de meest spraakmakende en authentieke spelers zien we niet meer terug op de velden. Theo Janssen kan het niet meer opbrengen voor de tweede keer te revalideren van een zware knieblessure. De 32-jarige linkermiddenvelder van Vitesse stopt per direct bij gebrek aan motivatie.

'Ik kwam al snel tot de conclusie dat mijn toekomst niet meer het op het voetbalveld ligt', verklaart Janssen, die per direct scout van de Arnhemse club wordt. 'Mijn hart ligt bij voetbal en Vitesse. Die twee dingen kan ik in deze nieuwe functie mooi combineren. Ik denk dat ik aardig oog heb voor talent.'

05-03: de lessen van Van Gaal
'Ik ben aangesteld om de Hollandse voetbalschool voort te zetten, om te verjongen en de halve finale van het WK te halen. We hebben ons gekwalificeerd met een fantastisch doelsaldo. Nu nog de halve finale van het WK halen. Dat is de doelstelling van de KNVB. Dat zal niet gemakkelijk zijn.'

Louis van Gaal krijgt de bevestiging daarvan in Parijs, waar Frankrijk in een oefenduel Oranje te kijk zet (2-0) en Wesley Sneijder de bondscoach niet helemaal kan overtuigen. Van Gaal heeft geleerd van zijn eerste mislukte periode als nationale keuzeheer. 'Ik heb toen te veel vertrouwen aan de spelers gegeven', erkent hij. 'Ik ben een relatiecoach. Momenteel staat dat op een laag pitje. Nu beoordeel ik op een koele manier de spelers op fitheid en vorm. Dat is het verschil.' Het blijkt het begin van een succestraject.

08-03: vakantie als straf
Feyenoord stuurt Graziano Pellè als straf op vakantie. 'Na alle commotie vonden wij het beter dat Graziano even alles op een rijtje zou zetten', zegt trainer Ronald Koeman. De Italiaanse spits heeft zich misdragen na de uitwedstrijd tegen FC Twente (2-2 in blessuretijd, na een 0-2 voorsprong) en tijdens het thuisduel met Ajax (1-2), waarin hij Joël Veltman een elleboogstoot verkocht. Die laatste actie moet hij - op basis van televisiebeelden - bekopen met een schorsing voor vier duels.

'Wat hij deed was niet goed', aldus Koeman, 'maar dat weegt niet op tegen alles wat Pellè voor ons heeft betekend. Hij is wel een winnaar aan wie veel spelers ook een voorbeeld kunnen nemen. In Nederland zijn we veel te lief voor elkaar.' Later zou blijken dat Koeman en Pellè ook in het nieuwe seizoen veel met elkaar te maken krijgen. Bij Southampton.

09-03: jobstijding Stevens
Welgeteld zeven dagen zit de zestigjarige trainer Huub Stevens zonder club. Een week na zijn ontslag bij PAOK Saloniki gaat hij in op het verzoek van VfB Stuttgart de Duitse club te behoeden voor degradatie uit de Bundesliga. 'Dit is zonder enige twijfel mijn moeilijkste klus tot nu toe', weet Stevens bij zijn aanstelling al. 'Zo weinig tijd heb ik in mijn loopbaan nog nooit gehad.'

Eind 2014 herhaalt de geschiedenis zich. Stevens moet het dan opnieuw in een sportief dal zittende Stuttgart opnieuw redden. 'En nu wordt het nog moeilijker dan vorige keer', stelt hij na zijn noodgedwongen sabbaticle.

11-03: WK-droom uiteengespat
'Vanaf nu focus ik me op mijn herstel en zorg ik dat ik sterker zal terugkomen.' Kevin Strootman moet een enorme klap verwerken. Een dag na zijn uitvallen in de wedstrijd van AS Roma bij Napoli blijkt dat de schade aan zijn linkerknie (gescheurde kruisbanden, een kapotte meniscus én een beschadigde mediale binnenband) hem negen maanden aan de kant houdt. En dus kan hij ook het WK vergeten.

'Ik kan me voorstellen dat zijn wereld op dit moment even instort', reageert bondscoach Louis van Gaal. 'Kevin stond zowel met AS Roma als met Oranje voor een heel belangrijke periode. Ook voor het Nederlands elftal is dit een aderlating. Maar het allerergste is het voor Kevin, die zijn droom in duigen ziet vallen.' Zonder Strootman en met een ander systeem wordt Oranje enkele maanden later tóch nog derde op het WK.

25-03: vroeg feest in Beieren
In zijn honderdste Bundesliga-duel voor Bayern München pakt Arjen Robben de zevende landstitel in zijn loopbaan. Door de 1-3 bij Hertha BSC is de Beierse club zeven duels voor het einde van de competitie al zeker van de eerste plaats.

'Zó vroeg kampioen worden, dat is uniek', weet Robben. 'Wij zijn scherp van de eerste tot en met de laatste minuut en iedereen op het veld van ons heeft hetzelfde doel. We spelen in zo'n hoog tempo, we laten ze geen seconde met rust. Dát is het Bayern van Pep Guardiola. De kans op meer successen blijft de komende jaren groot.' Ook in het tweede half jaar van 2014 is Bayern inderdaad niet te stoppen.

28-03: wrevel bij bevestiging Hiddink
De KNVB bevestigt wat al langer in de lucht hangt: Guus Hiddink wordt na het WK bondscoach, om na twee jaar het stokje over te dragen aan zijn assistent Danny Blind. 'Daarbij is het voor mij persoonlijk een prachtig gegeven dat ik mijn eigen opvolger kan klaarstomen', zegt de Achterhoeker, die al eerder zijn vertrouwen heeft uitgesproken in de huidige Oranje-generatie. 'Maar ik vind dat hier nog veel meer uit te halen is.'

De gang van zaken rond de aanstelling van Hiddink heeft wel de nodige wrevel gewekt. Zo heeft een andere kandidaat, Ronald Koeman, er een 'vieze smaak' aan overgehouden. KNVB-directeur Bert van Oostveen polste hem voor de rol van Blind. 'Waarom belt Van Oostveen en niet Guus zelf, met wie ik een prima relatie onderhield?', mokt Koeman. 'Als Guus nou zelf had gebeld, zouden we een kop koffie hebben gedronken en had ik altijd nog kunnen beslissen het wel of niet te doen.' In het kerstnummer van VI zou Koeman later vertellen dat hij zijn nieuwe klus bij Southampton uiteindelijk leuker vindt dan het bondscoachschap.

29-03: Van Basten weet van niets
Zijn vertrek bij SC Heerenveen is al een feit, zijn bestemming blijft in nevelen gehuld. 'Ik heb ook gelezen dat ik in verband word gebracht met AZ, maar ik weet zelf van niets', zegt Marco van Basten over de berichten dat hij in de zomer als opvolger van Dick Advocaat aan de slag gaat in Alkmaar. De overgang krijgt later inderdaad zijn beslag.

Samenstelling: Lars Ulrich

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.