April 2014: vuurwerk in De Kuip, vier op een rij voor Ajax

Reacties

Het kalenderjaar 2014 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand april. De terugblikken van de voorgaande maanden zijn terug te vinden bij het gerelateerde nieuws.

April 2014: vuurwerk in De Kuip, vier op een rij voor Ajax

01-04: Friese ophef
Dwight Lodeweges vlucht weg voor enkele SC Cambuur-supporters, die hun onvrede over de aanstaande overstap van de trainer naar rivaal SC Heerenveen omzetten in dreigementen.

'Ik ben vandaag op een moment echt bang geweest', zegt de Canadees, die per direct Leeuwarden achter zich laat. 'Ik vreesde dat het niet zou blijven bij de acties van vanochtend en daarom heb ik besloten te vertrekken.'

02-04: ontkenningen in Arnhem en Londen
Vitesse heeft het over een slechte 1 aprilgrap, terwijl ook Chelsea de verdachtmakingen ontkent. De clubs reageren op de uitlatingen van de voormalige eigenaar Merab Jordania over de bijzondere band tussen de twee clubs en de dubieuze verhoudingen.

'Ik wilde kampioen worden met Vitesse, maar Londen  wilde dat uiteindelijk niet. Ambitie is prima, maar Vitesse mag niet bij Chelsea in de Champions League komen.'  In juli onthult VI dat Chelsea-eigenaar Roman Abramovich wel degelijk een rol had in de overname van de Arnhemse club.

09-04: einde aan tijdperk Barcelona
Atlético Madrid verijdelt de pogingen van Barcelona om voor de zevende keer op rij de halve finale van de Champions League te bereiken. Een einde aan een tijdperk heet het te zijn, met een verbleekte Lionel Messi verpieterend als rechtsbuiten als symptoom voor de teloorgang van de Spaanse grootheid.

Het transferverbod voor 2015 wegens het overtreden van de transferreglementen onderstreept de moeilijkheden van Barcelona, dat bij de jaarwisseling behalve Atlético ook een subliem Real als uitdager kent.

10-04: goed nieuws voor Cocu
Twee weken na zijn operatie krijgt PSV-trainer Phillip Cocu goed nieuws: de tumor in zijn rug, die eind maart operatief werd verwijderd, blijkt goedaardig te zijn. 'Aanvullend onderzoek heeft dit uitgewezen, melden het uitvoerend medisch team en de medische staf van PSV', luidt de verklaring van de Eindhovenaren. 'Na de ingrijpende operatie traden geen complicaties op, zodat Cocu zich nu kan richten op het verdere volledige herstel. Naar verwachting zal het revalidatietraject nog enkele maanden duren, waarna Cocu bij aanvang van het nieuwe seizoen weer voor de groep zal kunnen staan.'

Cocu keert inderdaad terug, en hoe. Hij proost over enkele dagen als winterkampioen op de jaarwisseling.

11-04: AZ maakt naam in Europa
'We hebben wat geluk gehad met de loting, dat kunnen we niet ontkennen. Slovan Liberec en Anzhi zijn niet de sterkste tegenstanders. Toch hebben we weer naam gemaakt in Europa', zegt Steven Berghuis nadat Benfica met een 2-0 in Lissabon een einde heeft gemaakt aan het Europa League-avontuur van AZ. De kwartfinale is het eindpunt voor de Alkmaarders, die het seizoen daarop niet in Europa zouden uitkomen.

17-04: Oranje-generatie '88 zwaait af
Jan Wouters is de volgende in de rij van de succesvolle Oranje-lichting van 1988 die een andere uitdaging verkiezen. Na Marco van Basten, Ronald Koeman en Erwin Koeman, die na dit seizoen vertrekken bij respectievelijk SC Heerenveen, Feyenoord en RKC Waalwijk, kondigt ook de gewezen middenvelder zijn afscheid bij FC Utrecht aan. Inmiddels is Wouters werkzaam als hoofd jeugdopleiding voor het Turkse Kasimpasa.

20-04: onverwachte middag in De Kuip
Het wordt een dag die zowel Ajax als PEC Zwolle lang zal heugen. De KNVB-bekerfinale wordt gestaakt door vuurwerk van Amsterdamse aanhang, die met de actie zorgt voor een emotioneel pleidooi van marketingdirecteur Edwin van der Sar. Het sportieve vuurwerk is van PEC Zwolle, dat alles en iedereen verbaast met een 5-1 zege.

'Dit had niemand voorspeld. Helemaal niet als je zo snel achter komt. Maar daarna gingen we als een tornado in de eerste helft. We gingen hen aan alle kanten voorbij.' Aan het woord is aanvoerder Bram van Polen, die het seizoen daarop zou openen met het nogmaals te kijk zetten van Ajax. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal winnen de Zwollenaren nota bene in de Arena. Het kalenderjaar 2014 gaat daarom de boeken in als het meest succesvolle jaar van PEC.

22-04: gespartel in Old Trafford voorbij
David Moyes heeft lang genoeg mogen spartelen en stoeien met de loodzware erfenis van zijn landgenoot Sir Alex Ferguson. De Schotse manager krijgt na tien maanden van zijn zesjarige contract zijn ontslag.

Ryan Giggs neemt de honneurs waar, totdat na de zomer een nieuwe sterke man zijn entree zal maken. De interesse in Louis van Gaal doet Tottenham Hotspur besluiten de Nederlander te schrappen als kandidaat. Uiteindelijk zou Van Gaal zich na een succesvol WK met Oranje inderdad melden als nieuwe manager van United.

27-04: Ajax kan kwartetten
En dat is vier. De 1-1 tegen Heracles Almelo is genoeg voor Ajax om voor de vierde keer op rij Nederlands beste te zijn. Trainer Frank de Boer treedt met zijn vierde Eredivisie-titel in de voetsporen van Rinus Michels en Louis van Gaal. Alleen Guus Hiddink - zes keer kampioen met PSV – kan bogen op meer successen in Nederland.

Johan Cruijff plaatst wel kanttekeningen. 'Ajax is kampioen geworden met 29 verliespunten, terwijl nummer twee Feyenoord en nummer drie FC Twente 33 en 37 punten hebben verspeeld, wat een derde van het totaal is. Volgens mij is dat nooit eerder gebeurd. Daarom kan het eigenlijk alleen maar beter worden. Móét het beter worden.' In de eerste seizoenshelft van het seizoen 2014/15 haalt Ajax meer punten dan ooit onder De Boer, maar moet het wel PSV met vier punten verschil boven zich dulden. Vijf op een rij in 2015?

30-04: De Kuip te sluiten
Het is bekend wie De Kuip onder handen gaat nemen. BAM krijgt de voorkeur van Feyenoord en dus krijgt het legendarische Rotterdamse stadion een sluitbaar dak. 'Het plan heeft het juiste niveau, biedt perspectief om het grootste stadion van Nederland te bouwen en zorgt voor behoud van belangrijke stijlelementen.

'Het is de beste mogelijkheid voor Feyenoord om binnen enkele jaren op topniveau in Nederland te komen', aldus Wim van Sluis, een van de verkenners voor het verbouwen van De Kuip. Eind december wordt zelfs serieus aan een stadion met een capaciteit van 76 duizend toeschouwers gedacht.

Samenstelling: Lars Ulrich

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.