Augustus 2014: Hiddink hoopvol, saillante overgang Vermeer

Reacties

Het kalenderjaar 2014 nadert zijn einde. Voor Voetbal International aanleiding terug te blikken op het voetbaljaar. We vervolgen onze serie met de maand augustus. In de rechterbalk vindt u de terugblikken van de voorgaande maanden.

Augustus 2014: Hiddink hoopvol, saillante overgang Vermeer

01-08: tijdperk Hollandse School Plus start
Guus Hiddink wordt gepresenteerd. De opvolger van de uiterst succesvolle Louis van Gaal begint aan zijn tweede ambtstermijn als bondscoach. Duidelijk is dan al dat Danny Blind, samen met Ruud van Nistelrooy assistent van Hiddink, naar Duits model na het EK van 2016 de taken van de Oranje-keuzeheer zal overnemen. De ervaren Hiddink wil een footprint  voor het Nederlandse voetbal achterlaten en spreekt van De Hollandse School Plus; voetbal gestoeld op de typisch Hollandse leest met meer overlevingsdrang, gepaard met een groot fysiek en atletisch vermogen.

De balans na bijna een half jaar: door bedroevende resultaten in de EK-kwalificatiecampagne, een verstoorde relatie met directeur betaald voetbal Bert van Oostveen en niet aflatende druk op zijn functioneren verbindt Hiddink zijn lot aan het thuisduel met Estland. Oranje wint met 6-0, maar nog wil Hiddink niet bevestigen dat hij aanblijft. Enkele weken later doet hij dat wel en lijken alle brandjes geblust. Op naar het EK...

03-08: PEC vervolgt topjaar met opnieuw te kijk zetten Ajax
Dit keer is het strijdtoneel anders. Op 20 april vernedert PEC Zwolle Ajax in de Rotterdamse Kuip in de bekerfinale met 5-1. Ruim drie maanden na de door het op het veld gegooide vuurwerk ontsierde eindstrijd staan de ploegen, nota bene in Amsterdam, tegenover elkaar. De ploeg van Ron Jans is wéér de winnaar. Dit keer slechts  met 1-0. Het seizoen is begonnen.

07-08: vier verdoemde minuten voor Legia
Ondanks een afgetekende nederlaag over twee duels mag Celtic toch hopen op Champions League-deelname. Het Poolse Legia Warschau begaat een administratieve blunder en zet de geschorste Bartosz Bereszynski voor vier minuutjes in. Alle latere protesten ten spijt, de UEFA zet de wedstrijd in Schotland van een 0-2 Poolse zege om in een 3-0 einduitslag. Dat is precies wat de Schotten nodig hebben. Het ene doelpuntje in Polen (4-1) is voldoende voor een plek in de play-offs van het miljoenenbal, waarin NK Maribor alsnog te sterk zou zijn.

Legia overleeft de poulefase van de Europa League en is in 2015 de eerste Europese tegenstander van Ajax.

08-08: Twente incasseert, geeft uit en fopt KNVB
Na Dusan Tadic verkast ook Quincy Promes van FC Twente naar een nieuwe werkgever. Na de veertien miljoen euro voor de Serviër brengt de jonge international nog eens 11,5 miljoen euro op, bedragen die Twente goed kan gebruiken. De club staat immers onder curatele van de licentiecommissie. De Tukkers kondigen direct aan Kamohelo Mokotjo, die ook in de belangstelling van Ajax staat, voor slechts anderhalf miljoen euro weg te halen bij PEC Zwolle.

Later in de maand wordt ook de strijd met Feyenoord om Hakim Ziyech van SC Heerenveen in Twents voordeel beslecht. De stilist stapt voor 3,5 miljoen euro over naar de club, die dan nog altijd in categorie 1 bivakkeert en geen toestemming vraagt voor de transfer, zoals dat eigenlijk hoort. De boete nemen de Tukkers voor lief: 45 duizend euro. Daarop kondigt de KNVB aan maar eens naar de regel te gaan kijken.

13-08: project Eto'o maakt tongen los
Voetbalminnend Nederland staat op zijn kop. Ajax kondigt aan serieus werk te maken van de mogelijke komst van een superster. De op dat moment 33-jarige Samuel Eto’o heeft in Parijs een onderhoud met de Amsterdamse club en zegt open te staan voor de gang naar Amsterdam.

De transfervrije Kameroener (foto onder) laat de door Ajax gestelde deadline verlopen en zou uiteindelijk voor Everton en de Premier League kiezen. Project Eto’o is ten einde, maar heeft in twee weken heel wat losgemaakt in Nederland.

22-08: PSV verzekert zich langer van kroonjuwelen
PSV wil eindelijk weer eens kampioen worden en zet daartoe een enorme stap. Memphis Depay (foto) heeft zich op het WK aan de wereld getoond, maar tekent bij tot medio 2018. Twee dagen later openbaart Georginio Wijnaldum, die eerder al bijtekende, waarom hij en Depay langer in Eindhoven blijven. 'We zijn allebei nog geen kampioen geworden en dat is voor ons wel een must', laat hij optekenen.

Twee dagen na die uitspraken slaat PSV nóg een slag: Andrés Guardado wordt gehuurd van Valencia. Het geraamte van de ploeg die zich zou kronen tot winterkampioen is stevig.  Kunnen de vaste waarden de eerste plek verzilveren in 2015 en de hegemonie Ajax beëindigen?

27-08: Europa in de ban van Ødegaard
De fijnproevers kennen hem reeds. Martin Ødegaard debuteert, pas vijftien jaar en 253 dagen oud, als international van Noorwegen. Na het 0-0 gelijkspel met de Arabische Emiraten mag het supertalent zich de allerjongste Noorse debutant ooit noemen.

Het is het begin van een wapenwedloop die zijn weerga niet kent. De gehele Europese top dingt mee naar de gewilde handtekening van het vijftienjarige jochie, die aankondigt bij zijn serie stages door Europa ook bij Ajax langs te komen.

28-08: spanning grijpt Van Basten bij de keel
Marco van Basten moet het uitduel met FC Dordrecht laten schieten vanwege hartkloppingen. De klachten van de AZ-trainer worden veroorzaakt door spanningen. De assistenten Dennis Haar en Alex Pastoor nemen tijdens zijn afwezigheid de honneurs waar.

Later zou blijken dat Van Basten niet goed kan omgaan met de spanningen die horen bij het vak van hoofdcoach. Hij doet een stapje terug en wordt assistent van John van den Brom, die op zijn beurt wordt aangesteld omdat AZ botst met Pastoor. Hij is aanvankelijk in beeld om van assistent tot hoofdcoach te promoveren. Inmiddels geniet Van Basten van zijn rol in de luwte. San Marco is weer gelukkig omdat hij zich kwetsbaar heeft durven opstellen.

30-08: Van Gaal betrekt Blind in make-over Manchester United
In de slotdagen van de transferwindow is er nog voldoende vuurwerk. Na een zomer vol geruchten maakt Ajacied Daley Blind alsnog de overstap naar het Manchester United van Louis van Gaal.

Blind voegt zich met een transfersom van 17,5 miljoen in het rijtje versterkingen waarvoor de Engelse recordkampioen afgelopen zomer de beurs trekt: Ander Herrera (36 miljoen euro), Luke Shaw (37,5 miljoen euro), Marcos Rojo (20 miljoen euro), recordaankoop Angel di María (75 miljoen euro) en Monaco-huurling Radamel Falcao (huursom van 7,5 miljoen euro). In totaal verspijkert Van Gaal voor 193,5 miljoen aan zijn nieuwe selectie. 

31-08: Vermeer steunpilaar na gevoelige overgang
Drie dagen na de zinderende plaatsing voor de Europa League (Elvis Manu velde met een cruciale goal Zorya Luhansk) is de even gevoelige als onverwachte overgang van Ajacied Kenneth Vermeer naar Feyenoord het klapstuk voor een turbulente transferperiode voor de Rotterdammers. De Ajax-goalie mag voor een miljoen vertrekken en kiest voor de aartsrivaal. Die overgang zou directeur voetbalzaken Marc Overmars, die tot het laatste moment niet wist dat het om interesse van Feyenoord ging, later als een foutieve inschatting betitelen. De komst van Vermeer naar De Kuip lijkt een schot in de roos voor trainer Fred Rutten, die ook aankopen Karim El Ahmadi en Jens Toornstra tot steunpilaren uit ziet groeien.

De komst van Vermeer is veelbesproken, maar die van de Engelse Turk Colin Kazim-Richards zo mogelijk nog meer. De erfenis van Graziano Pellè lijkt aanvankelijk te zwaar voor de huurling van Bursaspor maar de eindsprint van de zelfbewuste spits heeft de hoop op een goede tweede seizoenhelft in de Rotterdamse harten enigszins teruggebracht.

Samenstelling: Tim Tempelaars

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.