'Schlemiel' Kolder gunt FC Groningen nieuw avontuur

Reacties

Vanavond speelt FC Groningen in en tegen Aberdeen voor het eerst na 2.478 dagen weer in Europees verband. Marnix Kolder, tijdens het vorige avontuur van de noorderlingen een van de schlemielen, blikt terug met Voetbal International.

'Schlemiel' Kolder gunt FC Groningen nieuw avontuur

Op 4 oktober 2007, in de 102de minuut van de uitwedstrijd tegen Fiorentina in de eerste ronde van het toenmalige UEFA Cup-toernooi, was het moment daar voor Marnix Kolder. De vierde official hield zijn bord omhoog en doelpuntenmaker, aanvoerder en publiekslieveling Erik Nevland moest de strijd staken.

De Noor werd bij de stand 1-1 tegen Fiorentina vervangen door de destijds 26-jarige Kolder. 'Voor FC Groningen was het al bijzonder dat we weer eens in Europa speelden', blikt de spits bijna zeven jaar na dato terug op de wedstrijd in Florence. 'Het was sowieso al een hele prestatie dat we Fiorentina twee keer op 1-1 hielden.'

Arnold Kruiswijk (rechts) duelleert in 2007 met Fiorentina-spits Adrian Mutu. Het was tot vandaag de laatste Europese wedstrijd van FC Groningen.
Arnold Kruiswijk (rechts) duelleert in 2007 met Fiorentina-spits Adrian Mutu. Het was tot vandaag de laatste Europese wedstrijd van FC Groningen.

In de thuiswedstrijd werd die eindstand bereikt door doelpunten van Goran Lovre en Franco Semioli. Na 120 minuten in het Stadio Artemio Franchi hadden beide ploegen eveneens één keer gescoord. Deze keer waren Erik Nevland en Adrian Mutu trefzeker.

Een strafschoppenreeks moest er dus aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen. In die bloedstollende serie was er voor Kolder een hoofdrol weggelegd. Niet die van held waar hij als jongetje al van droomde, maar de rol van de schlemiel. Trainer Ron Jans wees vijf spelers aan die het moesten doen.

'En ik wilde er ook wel een nemen', vertelt de huidige spits van Go Ahead Eagles, die over het benodigde zelfvertrouwen bleek te beschikken. 'Ik nam ze het seizoen ervoor altijd al bij SC Veendam en daar had ik er niet veel gemist. Tegen Fiorentina deed ik dat jammer genoeg wel…'

'Evgeniy Levchenko had zijn penalty al gemist en ik was de derde strafschopnemer', ordent Kolder even zijn gedachten. 'Na mijn schot kwam de bal via de onderkant van de lat terug het veld in. Aan het eind van de serie schoot Adrian Mutu 'm via de binnenkant van de paal wél in het doel. Zo zie je maar weer hoe klein de verschillen zijn tussen winst en verlies.'

En zo kreeg het laatste optreden van de noorderlingen in Europa een ongelukkige uitkomst via een loterij, waarin ook Fiorentina via Mario Santana een strafschop miste.

Frederik Stenman houdt Franco Semioli met een uiterste krachtsinspanning van de bal.
Frederik Stenman houdt Franco Semioli met een uiterste krachtsinspanning van de bal.

Donderdagavond keren de Groningers terug op het internationale podium, in de tweede voorronde voor de Europa League in en tegen Aberdeen. Kolder heeft er vertrouwen in dat het deze keer beter zal gaan. 'Ze hebben vorig seizoen op mij een goede indruk achtergelaten', complimenteert de Groninger zijn vroegere ploeg, die hij de afgelopen jaargang trof in de Eredivisie.

'Na de winterstop zijn ze wat degelijker gaan spelen, meer op de counter gericht. Ook nu denk ik dat ze hopen op een uitdoelpuntje, om het dan in eigen huis te kunnen afmaken. Ik gun het de club ook dat ze een ronde verder gaan en ik gun het de stad Groningen helemaal. Voor mij is het dan straks ook gemakkelijker weer eens een Europees wedstrijdje mee te pikken, haha.'

FC Groningen verzekerde zich afgelopen seizoen van Europees voetbal door AZ in de finale van de play-offs in twee wedstrijden te verslaan (0-0 en 3-0).
FC Groningen verzekerde zich afgelopen seizoen van Europees voetbal door AZ in de finale van de play-offs in twee wedstrijden te verslaan (0-0 en 3-0).

Zelf in Europa spelen was een aparte gewaarwording voor de nu 33-jarige aanvaller. 'Ik kwam net uit de Jupiler League bij Veendam vandaan. Mijn directe tegenstanders waren een en al kracht en ervaring. Maar het was absoluut prachtig die wedstrijden mee te maken. Thuisspelen in een kolkende Euroborg, dat was een heel mooie en aparte ervaring. Dat zal het voor de spelers uit de huidige selectie ook vast zijn.' (Mitchell Minnaard)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.