Scheidsrechtersspray krijgt nieuwe test op WK voor clubs

Scheidsrechters zullen volgende maand tijdens het WK voor clubs in Marokko gebruik maken een speciale spray, waarmee ze kunnen aangeven waar de spelersmuur bij een vrije trap moet komen te staan. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA donderdag bevestigd.

Scheidsrechtersspray krijgt nieuwe test op WK voor clubs

De spray is bedoeld om het eeuwige gesmokkel van spelers die bij vrije trappen in de muur staan een halt toe te roepen. Scheidsrechters kunnen op precies 9 meter 15 van het punt waar de vrije trap is toegekend een streep trekken, die na één minuut alweer zal zijn verdwenen.

Het in Argentinië ontworpen middel werd al eerder met succes getest bij de Copa America van 2011 en het WK onder-20 in Turkije van afgelopen zomer en zal nu dus ook zijn intrede doen tijdens het WK voor clubteams, waar Bayern München, Atlético Mineiro, Guanzhou Evergrande, Al-Ahly, Monterrey, Auckland City en Raja Casablanca aan deelnemen.

Massimo Busacca, scheidsrechtersbaas van de FIFA, verklaart op de website van de wereldvoetbalbond dat de spray zijn uitwerking tot dusverre niet heeft gemist. 'De afstand van de muur tot de bal werd altijd gerespecteerd, dus er zijn geen gele kaarten meer gegeven voor het niet bewaren van die afstand. Na het WK voor clubs zullen we verder evalueren en bepalen of de spray vaker zal worden gebruikt in competities van de FIFA.'

Met de spray krijgen scheidsrechters in korte tijd mogelijk een tweede hulpmiddel aangereikt. Eerder gaf de FIFA al toestemming voor het gebruik van doellijntechnologie, dat zowel tijdens het WK voor clubs als tijdens het WK 2014 in Brazilië uitsluitsel zal geven bij twijfelachtige goals.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen