Schalke 04 krijgt nieuw pak slaag, hattrick Robben

Vier dagen na de ontluisterende 6-1 nederlaag tegen Real Madrid heeft Schalke 04 ook van Bayern München een pak slaag gekregen. Mede dankzij drie treffers van Arjen Robben gingen Klaas-Jan Huntelaar en zijn ploeggenoten met 5-1 onderuit in de Allianz Arena.

En dat terwijl begin deze week niets erop wees dat Schalke elf doelpunten in vier dagen tijd zou gaan incasseren. De ploeg van trainer Jens Keller viel de laatste maanden juist op door stabiliteit. Die Königsblauen waren al acht competitieduels ongeslagen en kregen in die sterke serie slechts twee doelpunten tegen.

Tegen Real Madrid bleek echter al dat Schalke zich niet kan meten met de Europese top. Ook het nu al 48 Bundesliga-wedstrijden ongeslagen (een record) Bayern legde de tekortkomingen van de club uit Gelsenkirchen feilloos bloot. Want al binnen een half uur stond de ongenaakbare koploper uit Zuid-Duitsland op een 4-0 voorsprong.

De tegenstand van Schalke was na drie minuten al gebroken toen David Alaba de score opende met een van richting veranderde vrije trap. Daarna raakte de voetbalmachine van Pep Guardiola op volle toeren. Binnen dertien minuten moest Schalke-sluitpost Ralf Fährmann drie keer vissen. Robben scoorde in de vijftiende minuut met een bekeken stift, Mario Mandzukic kopte negen minuten later ongehinderd raak. Kort daarna scoorde Robben nogmaals op aangeven van Rafinha.

Arjen Robben viert zijn eerste treffer in het bijzijn van Bastian Schweinsteiger. Op de voorgrond staat een vertwijfelde Klaas-Jan Huntelaar klaar voor de aftrap.

De Braziliaanse rechtsback hielp Schalke twintig minuten na rust ook nog aan een eretreffer, nadat Bayern-doelman Manuel Neuer vlak voor de onderbreking juist nog enkele keren daadkrachtig had ingegrepen. Van een comeback kwam het echter niet. Dertien minuten voor tijd maakte Robben het Bayern-feest compleet door vanaf de stip zijn hattrick te completeren. Het betekende de vierde drieklapper van de Oranje-international in dienst van Bayern. Guardiola gunde hem dan ook een publiekswissel.

De manier waarop die strafschop tot stand kwam was overigens bijna symbolisch voor de week van Schalke. Want uitgerekend Kyriakos Papadopoulos was de veroorzaker. De Griekse verdediger stond tegen Bayern juist weer voor het eerst in de basis sinds 27 november 2012. Sindsdien hield een knieoperatie hem aan de kant. Schalke verloor niet alleen zijn mandekker, maar ook de aansluiting met de tweede plaats. Borussia Dortmund staat nu vier punten los van zijn aartsrivaal. Bayern staat daar nog twintig punten boven.