Bayern en Robben gewaarschuwd voor efficiëntie Schalke

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de 23ste speelronde is dat het duel tussen Bayern München en Schalke 04 van zaterdag (18.30 uur).

Bayern en Robben gewaarschuwd voor efficiëntie Schalke

Bayern München

Klassering: 1ste plaats (62 punten uit 22 duels)
Vorm: W-W-W-W-W

De 24ste landstitel voor Bayern München is slechts een formaliteit. Met negentien punten voorsprong op de nummer twee Bayer Leverkusen, vormen vooral de nog te breken records een grote uitdaging. Al 47 competitieduels op rij is de formatie van trainer Pep Guardiola ongeslagen. Het huidige seizoen zonder nederlaag besluiten, zou een unicum in 51 jaargangen Bundesliga betekenen. Verder lonkt het hoogste puntenaantal aller tijden; indien Bayern de resterende twaalf wedstrijden wint komt het uit op 98 punten (vorig jaar 91). Het hoogste aantal gemaakte doelpunten dateert van 1971/72; onder coach Udo Lattek vielen 101 treffers te noteren. Dat record lijkt niet meer te overtreffen door Guardiola's manschappen. Na 22 duels staat Bayern op 61 doelpunten.

Uitgelicht
Guardiola greep de laatste competitiewedstrijd, vorige week zondag bij Hannover 96, aan om te rouleren. Tom Starke stond op doel, Javi Martínez had een basisplaats als centrale verdediger. Ook Bastian Schweinsteiger stond aan de aftrap, voor het eerst sinds vorig jaar november. De middenvelder werd de eerste seizoenshelft geteisterd door enkelkwetsuren en knieproblemen, waardoor zijn inbreng in Guardiola's debuutjaar als Bayern-coach tot dusverre gering was. Met het sterke optreden tegen Hannover in de benen heeft Schweini de luxeproblemen op het middenveld voor zijn trainer nóg groter gemaakt. Bij de Duitse ploeg lijkt het in ieder geval een uitgemaakte zaak dat een fitte Schweinsteiger basisspeler is tijdens de WK-eindronde.

Schalke 04

Klassering: 4de plaats (41 punten uit 22 duels)
Vorm: W-W-W-W-G

Op basis van 'het goede voetbal van de laatste vijf, zes weken' wilde trainer Jens Keller niet te veel conclusies verbinden aan het 1-6 verlies van Schalke 04 in de Champions League tegen Real Madrid. Niettemin heeft de grootste Europese nederlaag voor een ouderwets roerige stemming gezorgd; één zoals vóór de winterstop waar het veldspel ondermaats was en de hoofdcoach voor zijn baan moest vrezen. Feit is wel dat Schalke 04 in de Bundesliga, na Bayern München, de best presterende ploeg in 2014 is. Vorige week vrijdag verspeelden Die Königsblauen voor eigen publiek twee punten tegen FSV Mainz 05 (0-0). Daarvoor hadden Klaas Jan-Huntelaar en zijn ploeggenoten indruk gemaakt met zeges op onder meer Bayer Leverkusen en VfL Wolfsburg (beide 2-1).

Uitgelicht
Op alle fronten legt Schalke 04 het dit seizoen af tegen Bayern München. Met uitzondering van de afronding. Uit de statistieken van Kicker blijkt dat de ploeg uit Gelsenkirchen een hoger rendement heeft bij het verzilveren van scoringskansen. Zo heeft Schalke gerekend over 22 Bundesliga-speelronden, een score van 34,7 procent, bij Bayern ligt het percentage verzilverde kansen op 30,7. Jefferson Farfán staat symbool voor het efficiënte spel. Dit seizoen benutte de voormalige PSV'er bijna 88 procent van zijn doelkansen.

Onderlinge historie

Voor Bayern-keeper Manuel Neuer wordt het zijn zesde weerzien met Schalke 04, de club waar hij als prof doorbrak. De voorgaande duels hoefde de Duits international geen enkele treffer toe te staan. Schalke's laatste zege op Bayern dateert van 2 maart 2011. Tijdens het met 0-1 gewonnen halvefinaleduel om de DFB-Pokal was Neuer uitblinker namens Die Königsblauen. In competitieverband speelde Bayern München al 43 keer voor eigen publiek tegen Schalke, dertig keer werd gewonnen, zeven keer gelijkgespeeld.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
18/09/2011 Schalke 04 - Bayern München 0-2 Bundesliga
26/02/2012 Bayern München - Schalke 04 2-0 Bundesliga
22/09/2012 Schalke 04 - Bayern München 0-2 Bundesliga
09/02/2013 Bayern München - Schalke 04 4-0 Bundesliga
21/09/2013 Schalke 04 - Bayern München 0-4 Bundesliga
 
Tekst: Vincent Okker

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.