Scala vertrekt bij FIFA uit onvrede over maatregel Infantino

Reacties

Domenico Scala is zaterdag opgestapt als voorzitter van de toezichtcommissie van de FIFA. De 51-jarige in Zwitserland geboren Italiaan vindt dat de onafhankelijkheid van enkele organen binnen de wereldvoetbalbond wordt aangetast door een verandering in de regelgeving omtrent het aannemen van nieuwe officials.

Scala vertrekt bij FIFA uit onvrede over maatregel Infantino

Een voorstel van FIFA-voorzitter Gianni Infantino om openstaande vacatures in onafhankelijke commissies zelf in te vullen en waar nodig te vervangen, werd vrijdag aangenomen. Scala laat zaterdag in een statement weten het daar niet mee eens te zijn, omdat de onafhankelijkheid van die organen op deze manier zou worden aangetast. Het zou niet passen bij de huidige hervormingen.

De wereldvoetbalbond bestrijdt dat in een verklaring op de website. De aannames van Scala zouden nergens op zijn gebaseerd. Hij zou het besluit verkeerd hebben geïnterpreteerd, omdat het louter om tijdelijke aanstellingen gaat tot het volgende FIFA-congres in 2017. Bovendien is het nu mogelijk om officials die hun verplichtingen niet nakomen, snel uit hun functies te ontheffen.

Volgens de FIFA is dat niet in strijd met de onafhankelijkheid van enkele belangrijke organen als de toezichtcommissie. Sinds het doorvoeren van de hervormingen is er een zogeheten Review Committee. Die commissie trekt na of eventuele aangestelde officials wel zuiver op de graat zijn. Totdat er een opvolger is gevonden voor Scala, neemt vice-voorzitter Sindi Mabaso Koyana (Zuid-Afrika) zijn taken waar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.