SC Heerenveen vergroot sportieve crisis bij FC Twente

De problemen voor FC Twente houden aan na het teleurstellende optreden tegen SC Heerenveen, dat de bevrijdende 2-1 overwinning aan Alfred Finnbogason dankte.

Marco van Basten en Steve McClaren konden vooraf elkaar de hand schudden. Beide trainers zijn naarstig op zoek naar de weg om uit de (sportieve) problemen te komen, waardoor ook de kiem voor (interne) onrust kan worden weggenomen. In goede tijden verstomt de kritiek immers vaak.

Uiteindelijk ging de bevrijdende overwinning naar SC Heerenveen. Maar aanvankelijk zag het er minder positief uit voor de Friezen. De ploeg van Van Basten had weliswaar de rust bereikt met een verdiende 1-0 voorsprong (goal Rajiv van la Parra), maar dreigde in de tweede helft ten onder te gaan aan het opportunisme van FC Twente.

Na de beroerde eerste helft had McClaren het roer omgegooid. Met Dmitry Bulykin voor de falende Luc Castaignos bracht hij een fysiek sterk aanspeelpunt in. Daarbij drukte hij zijn spelers op het hart vaker de lange bal te hanteren.

Het opportunisme leverde vroeg in de tweede helft resultaat op. Op aangeven van Roberto Rosales kopte Bulykin de gelijkmaker achter keeper Kristoffer Nordfeldt. Het leek slechts een kwestie van tijd voordat de Friese defensie zou breken. Maar het bleef bij kraken.

En juist aan de andere kant brak het in de 79ste minuut. Clubtopscorer Alfred Finnbogason kreeg de ruimte van de Twentse defensie om een voorzet van Van la Parra binnen te koppen. De IJslander revancheerde zich daarmee ook voor een aantal gemiste kansen in de eerste helft. Voor FC Twente was het leed nog niet geleden. Edson Braafheid kreeg voor overtreding op Van la Parra zijn tweede gele kaart van de wedstrijd, waardoor hij geschorst is voor het duel met Ajax van volgende week.

Door het resultaat in Friesland is de status van die confrontatie veranderd. FC Twente mag zich na weer geen zege in 2013 geen titelkandidaat meer noemen. De achterstand op koploper PSV is misschien niet zo groot (zes punten), het spel is echter een titelkandidaat onwaardig.

Bij SC Heerenveen kunnen ze juist weer wat geruster ademhalen. Met de drie punten wordt de afstand tot de rode streep weer wat groter.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.