Royale zege Feyenoord bij Utrecht na spectaculaire start

Feyenoord heeft FC Utrecht de tweede opeenvolgende thuisnederlaag bezorgd. Na een spectaculaire eerste helft bleef de teller steken op zeven goals: 2-5. Met het oog op de titelaspiraties legde het bezoek aan Utrecht ook tekortkomingen bloot: vooral achterin was Feyenoord kwetsbaar.

Gesprekken tussen Ronald Koeman en zijn selectie tijdens het trainingskamp in de winterstop maakten één ding duidelijk: de Rotterdammers willen dit seizoen een serieuze gooi doen naar de eerste landstitel sinds 1999. Die aspiraties konden de Feyenoorders meteen kracht bijzetten op bezoek bij het in De Galgenwaard lastig te kloppen Utrecht.

De Domstedelingen verloren eind vorig jaar op eigen veld nog met 5-1 van PSV, maar waren tot dan toe veertien thuisduels ongeslagen, waarvan er twaalf in een zege eindigden. De ploeg van trainer Jan Wouters ging dankzij twee treffers van Jens Toornstra dan ook goed van start, al was dat voornamelijk te danken aan weifelend optreden van de bezoekers.

Het hoogtepunt van de middag: Graziano Pellè scoort met een hakbal.

In de twaalfde minuut trof Toornstra doel nadat Jordy Clasie op eigen helft onnodig balverlies had geleden. Ook Stefan de Vrij, die de bal door zijn benen in het net zag verdwijnen, en Erwin Mulder zagen er weinig overtuigend uit. Tien minuten later zorgde Toornstra van dichtbij voor de gelijkmaker op aangeven van Steve De Ridder, omdat zowel De Vrij als Joris Mathijsen te laat ingrepen.

Toch keek Utrecht na een spectaculaire eerste helft tegen een achterstand aan. Want Feyenoord toonde twee gezichten. De wankele defensie werd voor een groot deel overschaduwd door de aanvalsgolven waarmee de Rotterdammers Utrecht keer op keer met de rug tegen de muur zetten en uiteindelijk, net als PSV in december, vijf keer scoorden

De schitterende hakbal waarmee Graziano Pellè Feyenoord uit een voorzet van Daryl Janmaat na achttien minuten op een 2-1 voorsprong zette, was het meest sprekende voorbeeld van Feyenoords aanvalsspel. Dat even daarvoor Ruben Schaken (foto) en een kwartier later Stefan de Vrij van dichtbij konden scoren, was ook te wijten aan zwak verdedigen van FC Utrecht.

Robbin Ruiter voorkwam meerdere keren een goal van Feyenoord. Hier stuit Joris Mathijsen op hem.

Als er in aanvallende zin iets viel aan te merken op het spel van Feyenoord, was dat het rendement. Utrecht was slechts enkele keren gevaarlijk geweest, maar scoorde wel twee keer. De ploeg van Koeman dook veelvuldig op voor Ruiter, die met enkele goede reddingen – bijvoorbeeld op een schitterende volley van Pellè – en hier en daar wat geluk nog meer tegentreffers voorkwam.

Dat bij Feyenoord niet elke kans een doelpunt is bleek ook na rust. De Rotterdammers bleven de ene na de andere vloeiende aanval op de mat leggen, maar achtereenvolgens Vilhena, Pellè en Boëtius – die naast kopte nadat Pellè hem had bediend met een omhaal – hadden het vizier oog in oog met Ruiter niet op scherp. Boëtius viel in de slotfase geblesseerd uit.

Omdat Schaken in de 72ste minuut uit een voorzet van de linksbuiten de bal wel langs Ruiter kreeg en Vilhena vlak voor tijd van dichtbij voor de zevende goal van de middag zorgde, brak het gebrek aan efficiëntie de ambitieuze Rotterdammers niet op. De eerste overwinning in de eerste speelronde na de winterstop sinds 2006 zorgt ervoor dat Feyenoord gelijke tred houdt met koploper Vitesse en FC Twente. Utrecht staat door de nederlaag negende.