Routinier Schwarzer verrast met afscheid van Socceroos

Mark Schwarzer houdt het voor gezien bij het nationale team van Australië. De 41-jarige doelman speelde meer dan twintig jaar en 109 interlands voor zijn land.

Routinier Schwarzer verrast met afscheid van Socceroos

Chelsea-keeper Schwarzer maakte zijn beslissing woensdag bekend, slechts een paar uur voordat de nieuwe bondscoach Ante Postecoglou zijn selectie voor het vriendschappelijke duel met Costa Rica onthulde. Schwarzer zou zich niet meer volledig kunnen opladen voor het spelen van interlands.

Met Schwarzer in het doel plaatste Australië zich in juni nog voor het WK 2014. Kort daarna maakte de keeper echter de overstap van Fulham, waar hij eerste keus onder de lat was, naar Chelsea, waar hij reservedoelman achter Petr Cech werd. In zijn thuisland barstte daarop de discussie los of Schwarzer nog wel de vaste doelman van het nationale team moest blijven.

Nadat Schwarzer en Australië in september een oefenduel met Brazilië met 6-0 verloren, besloot toenmalig keuzeheer Holger Osieck de routinier niet op te roepen voor de volgende oefenduels met Frankrijk en Canada. Hij benadrukte dat Schwarzer zijn eerste keeper bleef, maar gaf aan anderen (zoals Borussia Dortmund-keeper Mitchell Langerak) speeltijd te gunnen.

Nadat ook Frankrijk met 6-0 te sterk was, kreeg Osieck nog vóór het treffen met Canada zijn congé. Zijn opvolger Postecoglou verklapte woensdag dat hij Schwarzer normaal gesproken weer had opgeroepen voor de wedstrijd tegen Costa Rica, maar door zijn beslissing te stoppen blijkt het duel met Brazilië Schwarzers laatste interland te zijn geweest voor The Socceroos.

Hij maakte zijn debuut in een kwalificatiewedstrijd voor het WK 1994 in de Verenigde Staten. In de heenwedstrijd van een tweeluik tegen Canada (2-1 nederlaag) kreeg keeper Robert Zabica rood, waarna de toen 21-jarige Schwarzer mocht opdraven. Na dat eerste optreden speelde hij nog 108 interlands voor zijn land. Hij is daarmee recordinternational.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen