Romeinse derby eindelijk weer een topwedstrijd

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de achttiende speelronde van de Serie A. Speciale aandacht voor de clash tussen Stefan de Vrij en Kevin Strootman tijdens de Derby della Capitale van zondag 15.00 uur.

Romeinse derby eindelijk weer een topwedstrijd

De Romeinse derby is altijd een topaffiche, maar lang niet altijd een topwedstrijd. Deze editie is dat zeker, want zowel AS Roma (tweede) als Lazio (derde) bezet een podiumplaats in de Serie A. Dat is een bijzonder gegeven. Waar in vrijwel heel Europa clubs uit de hoofdstad altijd domineren, is dat in de Serie A zeker geen garantie. Net als het 'normale' leven wordt het Italiaanse voetbal normaliter geregeerd door het rijke noorden. Nu even niet, mede door de gelijktijdige ineenstorting van de Milanese bolwerken Internazionale en AC Milan.

Het voetbal in Rome viert mede daardoor hoogtijdagen. Roma is een geduchte uitdager van Juventus in de strijd om de Scudetto, want de achterstand tussen beide ploegen bedraagt slechts een punt. Lazio is op zijn beurt een serieuze kanshebber op de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. Het zou voor het eerst sinds 2007 zijn dat beide hoofdstedelijke teams in het miljoenenbal uitkomen.

Pioli: een gouden greep
De groei van Lazio is bijzonder. De Biancocelesti strandden de afgelopen jaargang op de negende plaats en verrasten vriend en vijand door de in de top onervaren trainer Stefano Pioli aan te stellen als opvolger van Vladimir Petkovic. Het is een gouden greep gebleken. Pioli (49) laat Lazio, naar Italiaanse begrippen, fris en aanvallend voetbal spelen. Heel wat anders dan vorig seizoen, toen Lazio onder Petkovic vaak resultaatgericht opereerde en zelfs tegen de kleintjes vaak met slechts twee aanvallers en vier verdedigend ingestelde middenvelders speelde. Stefan de Vrij is in het nieuwe Lazio een belangrijke pion. Na een weifelende start heeft de Nederlandse verdediger zijn draai helemaal gevonden. Hij is sterk in de duels, onderschept meer ballen dan zijn collega-verdedigers én brengt als welkome bonus technische vaardigheid mee. Dat laatste is in de Serie A bepaald geen vanzelfsprekendheid voor een verdediger.

Kevin Strootman staat zondag waarschijnlijk voor de tweede keer op rij in de basis.
Kevin Strootman staat zondag waarschijnlijk voor de tweede keer op rij in de basis.

Lazio is vijf wedstrijden op rij zonder verlies en is daarmee een zeer geduchte opponent. Dat beseft Roma-trainer Rudi Garcia volledig. Volgens La Gazzetta dello Sport gaat de Fransman zijn beproefde systeem met drie aanvallers zelfs overboord zetten, om plaats te maken voor een extra middenvelder. Dat zou betekenen dat Kevin Strootman, die dinsdag tegen Udinese (0-1 zege) zijn eerste volledige wedstrijd speelde sinds zijn ernstige knieblessure, zijn basisplaats behoudt. De waarschijnlijke tactische omwenteling toont maar weer eens aan hoe hoog Garcia de Nederlander heeft zitten. Strootman voegt net dat beetje extra grinta (doorzettingsvermogen) toe dat Roma nodig heeft.

Clubspelers
Vanzelfsprekend staan de geboren Romeinen Daniele de Rossi en Francesco Totti zondag ook aan de aftrap bij Roma. Zij geven de derby een extra lading door hun liefde voor Roma en afkeer van de tegenstander. Met de 23-jarige Alessandro Florenzi heeft Roma bovendien nog een clubicoon in de dop achter de hand. Het ontbreken van een echte clubspeler is al jaren een pijnlijk gemis voor supporters van Lazio. Aanvoerder Stefano Mauri, die sinds 2006 bij de club speelt, komt er het dichtst in de buurt. Met Antonio Candreva heeft Lazio trouwens een weldegelijk de beschikking over een geboren Romein, maar het pijnlijke is dat hij in zijn tijd bij Udinese ooit verklaarde fan van AS Roma te zijn. Het is dat hij sterspeler van de ploeg is, want anders hadden Lazio-tifosi het hem nooit vergeven.

Antonio Candreva is de enige Romein in het elftal van Lazio. Pijnlijk is dat hij in het verleden onthulde supporter van AS Roma te zijn.
Antonio Candreva is de enige Romein in het elftal van Lazio. Pijnlijk is dat hij in het verleden onthulde supporter van AS Roma te zijn.

Napoli-Juventus
Later op de zondag wordt er nog een kraker afgewerkt in de Serie A, want om 20.45 uur ontvangt nummer vier Napoli koploper Juventus. Het duel is een herhaling van de wedstrijd om de Supercoppa, die op 22 december na strafschoppen werd gewonnen door Napoli. Die nederlaag versterkte de minicrisis waarin Juventus zich bevindt; de kampioen won slechts één van zijn laatste zes wedstrijden. De wedstrijd tegen Internazionale (1-1) van dinsdag symboliseerde de problemen van De Oude Dame.

Aan de hand van de geweldige Andrea Pirlo speelde Juve een fantastische eerste helft, waarin het een voorsprong van enkele doelpunten had moeten bereiken. Het stond halverwege echter pas 1-0. Doordat de 35-jarige Pirlo na rust noodgedwongen een tempo lager ging voetballen, zakte Juve ver weg en mocht het uiteindelijk nog in zijn handen knijpen met een punt. De roep om een creatieve impuls in de vorm van de komst van Wesley Sneijder is daarmee snel verklaard.

De tanende rol van Andrea Pirlo verklaart Juventus' jacht op Wesley Sneijder, die De Oude Dame een creatieve impuls moet geven.
De tanende rol van Andrea Pirlo verklaart Juventus' jacht op Wesley Sneijder, die De Oude Dame een creatieve impuls moet geven.

Bij Napoli is Jonathan de Guzman de afgelopen weken opgeklommen van invaller tot basisspeler, meestal links voorin. Napoli is de belangrijkste concurrent van Lazio in de strijd om plek drie. Van de afgelopen veertien duels verloor de ploeg van trainer Rafael Benítez er slechts één.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.