Roda JC speelt vanaf komend seizoen op kunstgras

Reacties

Roda JC heeft, in ieder geval voorlopig, zijn laatste thuiswedstrijd op natuurgras gespeeld. Interim-directeur Wim Collard bevestigt dat de club voor de start van het nieuwe seizoen een kunstmat in het Parkstad Limburg Stadion (PLS) zal aanbrengen.

Roda JC speelt vanaf komend seizoen op kunstgras

Het besluit werd genomen in samenspraak met de aandeelhouders van het stadion, waarvan de gemeente Kerkrade veruit de grootste partij is. De Stadion BV zal de kosten van de aanleg voor zijn rekening nemen. Volgens Collard wijst een aantal belangrijke argumenten aan. Niet alleen geeft kunstgras het PLS een door de gemeente zo gewenst multifunctioneel karakter, het biedt de club ook meer mogelijkheden op maatschappelijk vlak.

'Denk aan het organiseren van voetbalactiviteiten voor de jeugd', zegt Collard. Een andere belangrijke reden voor Roda om voor kunstgras te kiezen is dat alle activiteiten rondom de hoofdmacht voortaan op één locatie zullen plaatsvinden. Na de opening van het PLS begin deze eeuw diende het oude stadion Kaalheide als trainingsaccommodatie. 'We hebben geconcludeerd dat die scheiding soms toch zorgt voor ruis op de lijn, voor miscommunicatie tussen de verschillende afdelingen. Als ons eerste elftal straks definitief in het stadion gaat trainen, zal dat de eenheid ten goede komen.'

Op Kaalheide was het de laatste jaren al improviseren. 'De velden die daar liggen zijn BVO-onwaardig, kan ik wel stellen. Het kwam vaak voor dat we ’s ochtends nog op zoek moesten naar een vervangende locatie voor de trainingen. Dat is straks gelukkig voorbij.' Roda neemt niet definitief afscheid van Kaalheide. De oude thuishaven blijft fungeren als trainingslocatie voor de jeugdteams en er liggen plannen om het complex ingrijpend te renoveren.

De keuze voor kunstgras heeft in Kerkrade meteen tot verontwaardigde reacties bij de achterban geleid. Past zo’n veld wel bij de cultuur van de voormalige mijnwerkersclub? 'Ik hoop dat onze spelers bewijzen dat onze koempelmentaliteit niet hoeft te lijden onder kunstgras. Tegenwoordig zijn er gelukkig heel goede matten beschikbaar, kwaliteit staat voor ons nu ook voorop. En mocht nou over twee jaar blijken dat Roda en kunstgras tóch geen goede combinatie vormen, dan kunnen we tegen die tijd nog besluiten het veld te verplaatsen naar Kaalheide en in het PLS weer over gaan op gewoon gras. Qua kosten valt dat te overzien.'

De Limburgers zullen komend seizoen niet de enigen zijn die in de Jupiler League op kunstgras spelen. Ook Almere City FC, FC Volendam, VVV-Venlo, FC Oss, FC Den Bosch, Helmond Sport, Sparta Rotterdam en FC Eindhoven spelen op een dergelijke mat.

Stel je vraag aan onze clubwatchers op VI Premium. Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.