Robben schiet Bayern langs kwakkelend Dortmund

Bayern München heeft de confrontatie met Borussia Dortmund winnend afgesloten, dankzij een benutte strafschop van Arjen Robben: 2-1.

De afgelopen seizoenen stonden de confrontaties tussen Bayern en Dortmund garant voor spektakel en ook dit keer stelden beide teams wat dat betreft niet teleur. De thuisploeg had het veldoverwicht, maar via de counter stichtten ook de bezoekers veel gevaar. Al in de negende minuut raakte Dortmund de buitenkant van de paal, toen Henrikh Mkhitaryan na een fraaie tegenaanval uithaalde.

Pierre-Emerick Aubameyang stuitte na een half uur in kansrijke positie op Manuel Neuer. Een minuut later was de Duitse sluitpost, die 688 minuten zijn doel had schoongehouden in de Bundesliga, kansloos na opnieuw een messcherpe counter van Dortmund. Dit keer was Aubameyang de aangever en kopte Marco Reus binnen. De treffer was een beloning voor een goede fase van Dortmund, dat de zes voorgaande Bundesliga-duels verzuimde te winnen (G1, V5).

Robben
Toch was het Bayern dat - onder aanvoering van de van een spierblessure herstelde Arjen Robben – over de gehele wedstrijd de beste mogelijkheden kreeg. Doelman Roman Weidenfeller voorkwam met knappe reddingen dat Robben en Thomas Müller, na een geweldige steekbal van Robben, tot scoren kwamen. Vlak voor rust stond Weidenfeller op het verkeerde been na een fraaie kapbeweging van Robben, maar toen schoot de Nederlandse buitenspeler naast.

Na rust ging Bayern effectiever met de kansen om, wat zorgde voor de ommekeer. Robert Lewandowski, die het opnam tegen zijn vorige club, schoot in de 51ste minuut nog naast toen hem een open kans werd geboden, maar twintig minuten voor tijd was het wel raak voor de Pool. Vanaf de rand van het strafschopgebied verschalkte hij met links Weidenfeller.

Vijf minuten voor tijd forceerde Bayern ook nog de winnende treffer. Invaller Franck Ribéry werd in het strafschopgebied vastgehouden door Neven Subotic, wat de thuisploeg een penalty opleverde. Robben eiste de bal op, stuurde Weidenfeller de verkeerde hoek in en hielp zijn ploeg aan een 2-1 overwinning. Het was alweer zijn zevende treffer in zijn laatste zeven duels met Dortmund.

Bayern is lijstaanvoerder in de Bundesliga met een voorsprong van vier punten op naaste achtervolger VfL Wolfsburg. Dortmund staat na de vijfde nederlaag op rij op de teleurstellende zestiende plaats.