Risicovolle keuze voor Sherwood past bij motto van Spurs

De namen van meer doorgewinterde trainers passeerden de revue, maar Tottenham Hotspur heeft gekozen voor rookie Tim Sherwood. Die moet laten zien deze kans waard te zijn.

Risicovolle keuze voor Sherwood past bij motto van Spurs

De keuze voor Sherwood is mede ingegeven door het gebrek aan geschikte alternatieven. Frank de Boer en Louis van Gaal zijn op z’n vroegst pas na dit seizoen beschikbaar, terwijl ook de genoemde Fabio Capello nog onder de pannen is bij de Russische bond.

Voorzitter Daniel Levy liet maandag weten verguld te zijn met Sherwood, 'het talent uit eigen gelederen met de kennis en de drive om de selectie vooruit te brengen'. Bijkomend voordeel is dat de organisatie niet tijdens het seizoen op de schop moet, zoals het geval was geweest bij een nieuwe man van buitenaf.

Met een contract voor anderhalf jaar is de wens van Sherwood zelf ingewilligd. De oud-international had de clubleiding voor het blok gezet. Met de opmerking ‘Ik ben hier niet voor de korte termijn’ – had hij duidelijk gemaakt te passen voor de rol van tussenpaus op White Hart Lane.

Ultimatum
Met dat verkapte ultimatum heeft de gewezen middenvelder Levy ertoe gebracht hem voor anderhalf jaar aan te stellen en nu moet hij zijn woorden gaan waarmaken op het veld. Sherwood zal ongetwijfeld ook de druk van de ambitie van Levy cum suis voelen; de langgekoesterde wens is plaatsing voor de Champions League.

Harry Redknapp, die Sherwood in 2008 naar White Hart Lane haalde, weet wat de consequenties kunnen zijn. In juni 2012 nam hij afscheid van The Spurs met een fraaie vierde plaats in de Premier League, die alleen door de winst van Chelsea van de Champions League geen ticket voor het belangrijkste Europese clubtoernooi opleverde.

Hoewel de aanstelling van Sherwood past in het motto van de club Audere est facere (durven is doen) neemt Tottenham Hotspur een risico. De drievoudig international kan slechts bogen op de zeer beperkte ervaring op het hoogste niveau die hij heeft opgedaan tijdens zijn twee wedstrijden als interim-kracht op de bank bij The Spurs.

Bovendien ontbeert Sherwood, die bij Tottenham werkte als technisch coördinator, de noodzakelijke trainersdiploma's om op de bank te zitten als eindverantwoordelijke. De Engelse bond maakt er geen probleem van, mits de 44-jarige oud-international zich aanmeldt voor de cursus die in maart begint.  

Sherwood haalde in 1995 met Blackburn Rovers de Engelse titel
Sherwood haalde in 1995 met Blackburn Rovers de Engelse titel

Die vraagtekens worden niet gedeeld door Redknapp. 'Villas-Boas was jaar in jaar uit een scout, speelde nooit profvoetbal. Hij werd in het diepe gegooid, deed het fantastisch bij FC Porto, en dat leverde hem de banen bij Chelsea en Tottenham Hotspur op.'

'Tim heeft veel meer ervaring in het voetbal dan de vorige manager', vervolgde Redknapp. 'Hij is een topspeler geweest en aanvoerder van Blackburn Rovers. Hij is niet bang en kan omgaan met spelers. Hij is ook niet bang om met ze te praten ook al zijn die gekocht voor meer dan twintig miljoen euro. Dat maakt voor hem geen verschil.'

Linksback Danny Rose heeft dat al ondervonden. 'Hij mag dan geen grote naam zijn en geen indrukwekkend cv hebben, hij laat niet over zich heen lopen. Tijdens zijn eerste training kwamen er een paar spelers te laat. Hij liet ons in een cirkel staan en zei dat dat onacceptabel was. Tim heeft nieuwe regels gesteld en je weet dat je daar niet tegenin moet gaan. Als hij praat, dan moet je luisteren.'

Dat moet ook als muziek in de oren klinken bij Van Gaal, ook al zit de Oranje-bondscoach in de wachtkamer nu de vacature op White Hart Lane tot medio 2015 is ingevuld. Sherwood lijkt ook niet echt van plan na dit seizoen een stap terug te willen doen ten faveure van Van Gaal, zoals hier en daar geopperd .

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen