Revelatie Martial helpt Van Gaal voorbij Koeman

Reacties

Het duel tussen het Southampton van Ronald Koeman en het Manchester United van Louis van Gaal is zondag ondanks twee goals van Graziano Pellè een prooi geworden voor de gasten: 2-3. De recente geschiedenis herhaalde zich in het St. Mary's Stadium.

Revelatie Martial helpt Van Gaal voorbij Koeman

Uiteraard benadrukten beide managers vooraf dat het vooral een duel tussen de clubs was, en niet tussen de trainers. Toch was de invloed van beide Nederlandse coaches, allebei bezig aan hun tweede seizoen in Engeland, duidelijk merkbaar. Bij The Saints speelden bijvoorbeeld de dit jaar door Koeman gehaalde Maarten Stekelenburg en Virgil van Dijk, alsmede de voormalige Eredivisionisten Pellè en Dusan Tadic, die eveneens werden gekocht door de huidige manager. Bij The Red Devils begonnen met Daley Blind en Memphis Depay twee Nederlandse aankopen van Van Gaal in de basis.

Na nog geen kwartier kwamen de uitstekend gestarte gastheren op voorsprong. Een schot van Sadio Mané, uit een voorzet van James Ward-Prowse, werd door keeper David de Gea nog gekeerd, maar Pellè kende in de rebound geen enkele moeite zijn derde seizoenstreffer binnen te schieten. De Italiaan had kort daarna zelfs de 2-0 op zijn schoen, maar raakte met zijn schuiver slechts de paal. Daarna was het woord aan United-jongeling Anthony Martial (hoofdfoto) - óók een aanwinst van Van Gaal - die het duel deed kantelen.

Gelijkenissen
Met dank aan de Fransman werd het kort voor rust gelijk. Tegen Liverpool viel hij in en zorgde hij bij zijn debuut direct voor de 3-1, tegen PSV deed hij negentig minuten mee zonder te scoren en tijdens zijn basisdebuut in de Premier League tekende Martial zondag voor de 1-1. Hij kreeg de bal wat gelukkig bij zich, zette Van Dijk te kijk met een fraaie kapbeweging en passeerde Stekelenburg.

Graziano Pellè krijgt de bal voor zijn voeten en schiet raak: 1-0.
Graziano Pellè krijgt de bal voor zijn voeten en schiet raak: 1-0.

Vlak ná de pauze maakte Martial de remonte compleet. Maya Yoshida, voormalig centrumverdediger van VVV-Venlo die voor de gelegenheid als rechtsback was opgesteld, speelde veel te kort terug op Stekelenburg en zag Martial de bal oppikken. De negentienjarige aanvaller kende vervolgens geen enkele moeite met het voor de tweede keer verschalken van de voormalige Ajax-keeper.

En daarmee toonde het duel van zondag wel érg veel gelijkenissen met het treffen van vorig seizoen in het St. Mary's Stadium. Ook in december 2014 scoorde Pellè namens de thuisploeg, maar ook toen was het één speler die in z'n eentje voor een 1-2 voorsprong zorgde: Robin van Persie. De 0-1 was destijds bovendien vrijwel identiek aan de 1-2 van zondag, Van Persie profiteerde toen van een te korte terugspeelbal van José Fonte.

Na driekwart wedstrijd was de ontmoeting dankzij een prachtige aanval beslist. Bastian Schweinsteiger gaf de bal fraai mee aan Memphis, die na een knappe actie de paal trof. De bal kwam via het aluminium echter precies in de voeten van Juan Mata. Met een simpel schot gooide hij het duel in het slot. De 2-3 van Pellè, in de 86ste minuut, kwam te laat. Door de winst staat United nu tweede achter stadgenoot Manchester City, dat twee punten meer heeft. Southampton blijft in de onderste regionen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.