Recordjager Huntelaar velt Waterman, Lazio krijgt tik

Klaas-Jan Huntelaar heeft in zijn jacht op de titel Europa League-topscorer aller tijden goede zaken gedaan in het uitduel met APOEL Nicosia (3-0 winst). De spits van Schalke 04 verschalkte doelman Boy Waterman twee keer. Het Nederlands getint Lazio kreeg in Oekraïne in blessuretijd een tik van Dnjepr Dnjepropetrovsk: 1-1.

APOEL Nicosia - Schalke 04 0-3
Klaas-Jan Huntelaar heeft in de Europa League de titel van topscorer aller tijden in het vizier. In de gehele geschiedenis van de UEFA Cup/Europa League scoorden alleen Henrik Larsson (40) en Radamel Falcao (31) vaker dan de Oranje-international, die tot donderdagavond dertig keer scoorde in 38 wedstrijden.

Tegen APOEL Nicosia schroefde hij zijn productie verder op. Hij nam het op tegen Boy Waterman, die bij de Cyprioten onder de lat mocht starten. De ex-doelman van onder meer AZ en PSV kwam niet overtuigend voor de dag in het onderling duel tussen beide Nederlanders. Waterman moest na 35 minuten zelfs buigen toen Huntelaar zijn doel vanaf ruim dertig meter onder vuur nam. Het schot van de 74-voudige international zoefde naar de rechterhoek, net buiten het bereik van de goalie.

Het was de tweede tegentreffer van Waterman, nadat hij eerder al een doelpunt van Joël Matip had moeten slikken. Zo'n twintig minuten voor tijd zorgde Huntelaar er nog voor dat hij Falcao voorbijging op de ranglijst der topscorers. De spits werd rechts van het doel aangespeeld en schoot onberispelijk raak. Daarmee bepaalde The Hunter de eindstand op 0-3 en daarmee bezorgde hij de Cyprioten - die Tomas De Vicenti nog verloren met een rode kaart - een fikse nederlaag.

Dnjepr Dnjepropetrovsk - Lazio 1-1
De Romeinen dachten in Oekraïne genoeg te hebben aan een doelpunt van Sergej Milinkovic-Savic. De verdedigende middenvelder bracht de Italianen na 34 minuten op voorsprong en die dacht de ploeg van trainer Stefano Pioli over de streep te kunnen trekken. Maar in de extra speeltijd ging het mis voor Lazio, waar Wesley Hoedt en Ricardo Kishna in de basis begonnen.

Vlak voor het laatste fluitsignaal was het Yevhen Seleznyov die de 1-1 binnenknikte uit een voorzet van Leo Matos. Die pikte een afgeslagen corner op en frommelde zich op de linkerflank langs een handvol Lazio-verdedigers. Met Kishna op de bank, hij was na 77 minuten vervangen, kon de Oekraïner op de doellijn volledig vrij raak koppen.

Fiorentina - FC Basel 1-2
Fiorentina begon uitstekend aan de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League, maar moest met tien man het onderspit delven tegen FC Basel. De Zwitsers profiteerden optimaal van het wegvallen van aanvoerder Gonzalo Rodriguez, die met een rode kaart naar de kant werd gestuurd na een iets te enthousiaste tackle.

De Argentijn moest in de 66ste minuut, toen de club uit Florence nog kon bogen op een 1-0 voorsprong door een vroege treffer van Nikola Kalinic, inrukken en vijf minuten later lag de gelijkmaker al in het net. Bikir Bjarnason bracht de Zwitsers op aangeven van Luca Zuffi langszij.

Mohamed Elneny (links) bezorgt FC Basel met een pegel in de linkerkruising de overwinning tegen Fiorentina.

Ruim tien minuten voor tijd stelde Mohamed Elneny de zege veilig voor de bezoekers. De 23-jarige middenvelder pegelde een bal vanaf twintig meter in de linkerkruising en tekende daarmee voor de 2-1. Op dat moment zat Jean-Paul Boëtius al op de bank. De ex-Feyenoorder begon in de basis, maar werd in de 72ste minuut naar de kant gehaald.

Tottenham Hotspur - FK Qarabag 3-1
The Spurs hebben zich donderdagavond niet laten meeslepen in de Engelse malaise in de Europese toernooien. In de Champions League sloten Manchester United, Manchester City en Arsenal hun openingswedstrijd verliezend af en wist enkel Chelsea te winnen. De ploeg van manager José Mourinho was woensdagavond met 4-0 te sterk voor Maccabi Tel Aviv.

Ook Tottenham Hotspur bevond zich een Europese trede lager al gauw op een hellend vlak. Na zeven minuten kwam FK Qarabag namelijk al op voorsprong uit een benutte strafschop van Richard Almeida. De Londenaren hadden echter de beschikking over Heung-Min Son, die de achterstand met twee treffers nog voor rust omboog in een voorsprong. Vlak voor het laatste fluitsignaal bracht Érik Lamela de eindstand op 3-1.