Real kan einde maken aan obsessie in dertiende finale

Reacties

Een obsessie. Een droom. Een verlangen. Hoe je het ook wil noemen, op 24 mei krijgt Real Madrid eindelijk weer een kans om La Decima in de wacht te slepen. Omdat bekerhouder Bayern München (dat een unieke prolongatie kan vergeten) dinsdagavond in de halve finale met groot machtsvertoon werd uitgeschakeld wacht in Lissabon Chelsea of Atlético Madrid als opponent.

Real kan einde maken aan obsessie in dertiende finale

Real Madrid is nog altijd de meest succesvolle Europese ploeg ooit. Maar langer dan menig Madrileen zou willen, moest er al gewacht worden op de tiende Europa Cup I/Champions League-zege. De laatste finale dateerde alweer van 2002.

Een dergelijke periode zonder een nieuwe Cup met de Grote Oren staat in schril contrast met de beginjaren van het toernooi. In de jaren 1956, 1957, 1958, 1959 en 1960 won het Real van Alfredo di Stéfano en Ferenc Puskás de prestigieuze Europa Cup I vijf keer op rij. Real was ongenaakbaar en toonaangevend. In 1966 werd de prijs nog maar eens binnengesleept.

Wat volgde was een periode van ruim drie decennia zonder dat de felbegeerde trofee kon worden bijgezet in de toch al rijk gevulde prijzenkast. In 1998 kwam daar eindelijk verandering in. Twee jaar later, in 2000, werd die prestatie nog maar eens  herhaald. Real was terug aan de top van het Europese voetbal.

Dat bleek weer in 2002. Toen werkte Real tegen Bayer Leverkusen de tot dit seizoen laatste finale af. Met supersterren als Luis Figo en Zinedine Zidane (foto boven) werd er met 2-1 gewonnen van de Duitsers. Wat dat betreft is een vergelijking met de periode van de Galácticos te trekken. Ook nu beschikt Real over vedettes die zoveel kosten dat menigeen daar zijn vraagtekens bij zet. Waar Real in 2009 94 miljoen neerlegde voor Cristiano Ronaldo werd dat afgelopen zomer dunnetjes overgedaan. Gareth Bale kwam over voor honderd miljoen euro, al werd later gesuggereerd dat hij ettelijke miljoenen minder heeft gekost.

Mourinho
Of het alleen aan de twee grootverdieners ligt? Nee. Met José Mourinho als coach jaagde Real de voorbije seizoenen op de felbegeerde tiende Cup, maar bleek dat steeds tevergeefs. Carlo Ancelotti, de vervanger van Mourinho, krijgt het mogelijk wel voor elkaar. En dat al direct in zijn eerste seizoen als coach van De Koninklijke. De ervaren Italiaan creëerde rust en vertrouwen in Madrid en raakte niet in paniek op de momenten dat het minder ging.

Nadat Real in de jaren 1962, 1964 en 1981 de finale van de Europa Cup I verloor, wacht het sterrenensemble op 24 mei al de dertiende finale in de clubgeschiedenis. Verliezen lijkt ongeacht de tegenstander geen optie voor Real. Dan moet er immers nóg langer gewacht worden op La Decima.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.