Real dankzij Ronaldo ten koste van Barça naar eindstrijd

Real Madrid heeft zich met een even overtuigende als knappe overwinning op bezoek bij aartsrivaal Barcelona geplaatst voor de finale van het toernooi om de Copa del Rey. Waar het heenduel in de halve eindstrijd van de Spaanse bekerstrijd nog in 1-1 eindigde, ontpopte Cristiano Ronaldo zich dinsdagavond met twee treffers tot held van de Madrilenen én kwelgeest van de Catalanen. Het werd uiteindelijk 1-3 in de eerste van twee onderlinge ontmoetingen in vijf dagen.

Hoewel Barcelona in de Spaanse competitie ongenaakbaar is met twaalf en zestien punten voorsprong op achtervolgers Atlético Madrid en Real, was daar in Camp Nou weinig van te zien. De eerste kans was na een minuut spelen nog wel voor Lionel Messi, hij schoot maar rakelings voorlangs, maar na dertien minuten stond het al 0-1.

Cristiano Ronaldo speelde de bal in het Catalaanse strafschopgebied langs Gerard Piqué, die dat met een onhandige sliding probeerde te repareren. Daarbij raakte hij zijn Portugese tegenstrever, die gewillig naar de grond ging. Arbiter Alberto Undiano Mallenco aarzelde niet en wees naar de strafschopstip. Ronaldo benutte het buitenkansje zelf.

De gegeven strafschop was saillant. Van tevoren hekelde Barça-coach Jordi Roura de aanstelling van Mallenco, omdat hij Barcelona stelselmatig zou benadelen. Dat de leidsman doof bleef voor Catalaanse penaltyclaims zorgde voor nog meer frustratie bij Barcelona, dat geen moment het zo kenmerkende combinatievoetbal kon laten zien. Na 57 minuten spelen zorgde opnieuw Ronaldo voor Madrileense vreugde. Hij vormde het eindstation van een razendsnelle tegenstoot. Sami Khedira ramde de bal naar voren, Ángel Di María omspeelde de hopeloze Carles Puyol kinderlijk eenvoudig en zag hoe zijn inzet via doelman José Manuel Pinto bij Ronaldo terecht kwam. Hij kon in alle rust binnenschieten.

Voor Ronaldo was het zijn twaalfde goal in achttien Clásico's. Bovendien betekende zijn eerste doelpunt al een record. De Portugees is de eerste speler ooit die in zes opeenvolgende Clásico's op vreemde bodem scoort. Door de 0-2 loopt Ronaldo ook weer één-op-één dit seizoen: 39 treffers in evenzoveel wedstrijden.

Tien minuten na die goal maakte Raphaël Varane de afstraffing compleet. Hij kon volkomen vrij raak koppen en zo net als in het heenduel scoren. Met de goal van de jonge Fransman en de eretreffer van Jordi Alba was ook de eindstand bereikt: 1-3.

Real Madrid krijgt in de eindstrijd Sevilla of Atlético Madrid als opponent. Die ploegen beginnen woensdag aan hun halve finale, waarin de Madrilenen een 2-1 voorsprong verdedigen. Zo behoort een Madrileense clash in de eindstrijd dus nog tot de mogelijkheden.

Lang hoeft Barcelona niet te wachten om revanche te kunnen nemen. Zaterdag staat om 16.00 uur in Madrid het competitieduel tussen de beide Spaanse grootmachten op de rol.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.