Messi heeft Europees record Dixie Dean binnen bereik

Na 25 speelronden in de Spaanse Primera División staat de teller voor Barcelona-aanvaller Lionel Messi al op 38 doelpunten. Met dat aantal heeft de Argentijn een bijzonder Europees doelpuntenrecord in het vizier gekregen.

Messi heeft Europees record Dixie Dean binnen bereik

Dat record staat al jarenlang op naam van Dixie Dean, de legendarische aanvaller van Everton. De Engelse spits zette in het seizoen 1927/28 een formidabele prestatie neer door in de First Division (de toenmalige hoogste afdeling in Engeland) liefst zestig competitiedoelpunten te maken in één seizoen (in 39 duels).

In de grootste vijf Europese competities (Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk) is er sindsdien geen enkele speler meer geweest die die prestatie kon herhalen. Messi kwam vorig seizoen al voorzichtig in de buurt door in competitieverband vijftig keer te scoren voor Barcelona.

Als we kijken naar de eerste 25 competitiewedstrijden uit het memorabele seizoen van Dixie Dean dan stond de teller voor hem op dat moment op 39 doelpunten. Messi ligt dus maar één treffer achter op het recordschema van de Engelse goalgetter, zoals blijkt uit onderstaande vergelijking.

Overigens is Messi de tweede speler in de historie van de Primera División die erin slaagt in twee seizoenen minstens 38 keer te scoren. Real Madrid-aanvaller Cristiano Ronaldo ging hem daarin voor met respectievelijk veertig en 46 goals in de seizoenen 2010/11 en 2011/12.
Uitleg bij lijngrafiek: Beweeg met je muis over bovenstaande afbeelding om de doelpunten van Dean en Messi per speelronde te bekijken.

Je kunt met je muis in de lijngrafiek ook een selectie van een periode in het seizoen maken om nader in te zoomen op de totalen in dat tijdsbestek. Klik vervolgens op toon alles om de selectie weer ongedaan te maken.

Je kunt ook het verloop van de spelers afzonderlijk bekijken door een van de twee gekleurde blokjes in de legenda weg te klikken.

Samenstelling: Pieter Beekman & Ramon Min

Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's