Pulisic breekt Amerikaans record met goal: 'Geweldige gozer'

Reacties

Na Freddy Adu heeft de Verenigde Staten opnieuw een talent dat de hoop van de voetbalnatie is. Christian Pulisic (17) is na zijn doelpunt tegen Bolivia de jongste doelpuntenmaker ooit in de Amerikaanse ploeg en dat brengt verwachtingen met zich mee.

Pulisic breekt Amerikaans record met goal: 'Geweldige gozer'

De Verenigde Staten bereidt zich voor op de jubileumeditie van de Copa América in eigen land. Pulisic is de meest opvallende naam in de selectie van bondscoach Jürgen Klinsmann. Het talent van Borussia Dortmund maakt de verwachtingen vooralsnog helemaal waar, want vannacht had hij na zijn invalbeurt tegen Bolivia (4-0 winst) slechts zes minuten nodig om op het scorebord te komen.

Met dat doelpunt lost Pulisic voormalig FC Utrecht-spits Juan Agudelo af als jongste doelpuntenmaker ooit in de nationale ploeg van de VS. Zelf leek hij nauwelijks onder de indruk van die prestatie. 'Dit soort statistieken zijn cool, maar ik wil het toernooi winnen dat eraan zit te komen. Dat is het doel, dus ik houd me niet zo bezig met dit soort records.'

Pulisic doorliep tot zijn zestiende de jeugdopleiding van Pennsylvania Classics, maar besloot naar Europa te trekken om zijn ontwikkeling te stimuleren. Dat was mogelijk dankzij zijn Kroatische roots, die hem een Europees paspoort opleverden. De middenvelder annex aanvaller was op stage bij clubs als Barcelona, Chelsea, FC Porto en PSV, maar koos in januari 2015 voor Borussia Dortmund.

Het bleek een gouden greep, want Pulisic ontwikkelde zich stormachtig in Duitsland. Na zes maanden uitgeblonken te hebben bij de Onder-17 maakte hij promotie naar de Onder-19 en in januari haalde trainer Thomas Tuchel hem vast bij de selectie van het eerste elftal. Pulisic kwam tot twaalf optredens in de hoofdmacht en dus volgde een beloning met een oproep voor de nationale ploeg.

Klinsmann gelooft dat hij met Pulisic goud in handen heeft. 'Het is een geweldige gozer. Hij blijft ondanks alle aandacht met beide benen op de grond staan, omdat hij weet dat hij nog een lange weg te gaan heeft. Bovendien is hij niet bang. In deze regio is het voetbal vaak erg fysiek, dus het is belangrijk dat hij geen vrees heeft.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.