PSV zet zegereeks voort in tumultueuze topper bij Vitesse

PSV heeft de topper bij Vitesse met 2-1 gewonnen. Daardoor zetten de Eindhovenaren de succesreeks, nu al zeven zeges op rij, voort. Vitesse zag juist een einde komen aan een serie van drie overwinningen en had dat vooral te danken aan de verrichtingen in de eerste helft. Toen werd het publiek door het hoge tempo spektakel voorgeschoteld.

Vitesse stond al na zeven minuten met 0-1 achter. Doelman Piet Velthuizen was daarbij de schlemiel. De goalie wilde vanwege de toesnellende Jürgen Locadia de bal wegschieten, maar tikte zelf de bal met zijn standbeen aan waardoor hij in het luchtledige trapte. Locadia (foto boven) profiteerde volop en opende met zijn tiende competitiedoelpunt de score.

Vitesse leek kort na die goal de kluts kwijt en stapelde fout op fout. PSV profiteerde dit keer niet en kreeg daar in de achttiende minuut de rekening voor gepresenteerd. Uitgerekend Zakaria Labyad, die in het verleden voor PSV speelde, zorgde op fraaie wijze voor de gelijkmaker. Hij krulde de bal in de verre kruising. Even later was hij zelfs dicht bij de 2-1, maar PSV-doelman Jeroen Zoet voorkwam dat.

Nog was het met het spektakel niet gedaan, want binnen een half uur spelen kwam PSV opnieuw op voorsprong. De ploeg van trainer Phillip Cocu kreeg een strafschop toen Jetro Willems naar de grond ging door toedoen van Jan-Arie van der Heijden. De PSV-linksback ging gemakkelijk naar de grond en aanvankelijk leek arbiter Kevin Blom niet in actie te komen. Op aangeven van zijn assistent wees hij alsnog naar de penaltystip.

Memphis Depay geniet van zijn treffer. Op de achtergrond Oscar Hiljemark. De PSV-aanvaller haalde het einde van de wedstrijd niet vanwege een elleboogstoot van Renato Ibarra, die hem een dik oog bezorgde.

Velthuizen maakte vervolgens zijn fout goed door de slechte inzet van Depay te stoppen, maar door toedoen van de toegesnelde Ji-Sung Park kon Depay de bal alsnog in een leeg doel koppen. Bij Vitesse was er boosheid. Depay scoorde op het randje van buitenspel. Ook in het vervolg kreeg Vitesse-trainer Peter Bosz het geregeld aan de stok met de arbitrale leiding.

Na rust was er veel minder vuurwerk en drong Vitesse aan, maar kwam de gelijkmaker er niet ondanks enkele (spaarzame) kansen. Daardoor verkleint PSV het onderlinge resultaat met de nummer twee tot twee punten. FC Twente kan zondag op gelijke hoogte komen met de Arnhemmers. Feyenoord moet winnen om PSV weer te achterhalen. Ajax kan zondag bij een zege op bezoek bij NAC het gat met Vitesse vergroten naar negen punten. PSV neemt bovendien revanche voor de pijnlijke 2-6 nederlaag in Eindhoven van eerder dit seizoen.

Zakaria Labyad juicht na zijn goal, maar zou tegen zijn oude ploeg toch aan het kortste eind trekken.