PSV wacht bijna onmogelijke opgave in Vicente Calderón

Reacties

Als PSV over drie weken scoort in Estadio Vicente Calderón heeft het aan een gelijkspel genoeg om zich ten koste van Atlético Madrid voor de kwartfinale van de Champions League te plaatsen. Dat op zich is al bijna een onmogelijke opgave. In Europees verband is de ploeg van trainer Diego Simeone vrijwel onverslaanbaar op eigen veld.

PSV wacht bijna onmogelijke opgave in Vicente Calderón

Sinds Simeone het ruim vier jaar geleden overnam van Gregorio Manzano speelde Atlético veertien thuiswedstrijden in de Champions League. Benfica was begin dit seizoen de enige ploeg die met een overwinning terugkeerde uit de Spaanse hoofdstad. In de groepsfase werd het 2-1 voor de Portugezen dankzij treffers van Gonçalo Guedes en Nico Gaitán. Dat was meteen de eerste keer in anderhalf jaar tijd dat de ploeg van Simeone een goal hoefde te incasseren.

Kaká was in maart 2014 tot dan toe de laatste geweest die namens het bezoekende elftal een doelpunt had gemaakt in de kolkende thuishaven van Atlético. AC Milan ging desondanks hard onderuit: 4-1. Dat lot was meer Europese grootmachten beschoren. Barcelona was dat seizoen in de kwartfinale eveneens niet opgewassen tegen de latere CL-finalist: 1-0. Begin vorig seizoen verloor Juventus op weg naar de finaleplaats met dezelfde cijfers.

In totaal won Atlético daarom elf van zijn veertien thuisduels in de Champions League. Chelsea en Real Madrid kwamen er in de knock-outfase genadig vanaf met een 0-0 gelijkspel, maar ook dat resultaat zou voor PSV niet genoeg zijn na de 0-0 van woensdag. In dat geval is een verlenging nodig om te bepalen of de ploeg van trainer Phillip Cocu de kwartfinale haalt. En zelfs in 120 minuten is scoren in Vicente Calderón lastig, gezien de uitstekende defensieve cijfers van de Rojiblancos.

Kaká is een van de vier spelers die de afgelopen drie Champions League-seizoenen scoorde op bezoek bij Atlético Madrid.
Kaká is een van de vier spelers die de afgelopen drie Champions League-seizoenen scoorde op bezoek bij Atlético Madrid.

Behalve Benfica en Milan was sinds het seizoen 2013/14 alleen Zenit Sint-Petersburg nog trefzeker in een Europees uitduel met Atlético. Hulk tekende tijdens de eerste speeldag van dat seizoen na een uur voor de gelijkmaker, maar de Russen zouden desondanks met 3-1 verliezen. De balans in eigen huis van de ploeg van Simeone na tweeënhalf seizoen is dan ook indrukwekkend: slechts vier tegengoals en liefst 32 doelpunten voor.

Het eerste anderhalf jaar onder het bewind van Simeone speelde Atlético in de Europa League, die het in 2011/12 ook meteen won. De defensie was met zeven tegengoals in anderhalf seizoen weliswaar minder stevig, maar desondanks was Rubin Kazan de enige ploeg die overeind bleef in Madrid. De Russen zorgden drie jaar geleden voor een daverende verrassing door de titelverdediger in eigen huis op een 2-0 nederlaag te trakteren.

Het ging gezien de ijzersterke prestaties van Atlético om een incident. PSV zal van goeden huize moeten komen om voor een nieuwe stunt te zorgen. Het 0-0 gelijkspel op bezoek bij Manchester United was dit seizoen een aansprekend resultaat, maar de uitduels met CSKA Moskou (3-2) en VfL Wolfsburg gingen (2-0) verloren. En een jaar geleden was Zenit Sint-Petersburg nog veel te sterk in de Europa League: 3-0. PSV zal moeten laten zien dat het zijn lesje geleerd heeft.

Atlétio Madrid in Europese thuisduels onder Diego Simeone
Seizoen Winst Gelijk Verlies Doelsaldo
2015/16 2 0 1 7-2
2014/15 4 1 0 11-0
2013/14 5 1 0 14-2
2012/13* 3 0 1 4-3
2011/12* 4 0 0 10-4

* Europa League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.