PSV verslaat Twente in vermakelijk schouwspel en helpt Ajax

PSV heeft in een vermakelijk duel met 3-2 gewonnen van FC Twente. Negentig minuten lang lag het tempo in Eindhoven enorm hoog, gaven beide ploegen veel ruimte weg, werden veel kansen gemist, maar trok de thuisploeg aan het langste eind.

Al na twee minuten had Bryan Ruiz tegen zijn oude club PSV op voorsprong kunnen zetten. De Costa Ricaan produceerde evenwel een slap rollertje dat zo kon worden opgeraapt door Twente-doelman Nick Marsman. De grote kans bleek wel de opmaat voor een vermakelijk schouwspel. In de zevende minuut opende Santiago Arias de score. De van blessureleed herstelde Colombiaan rukte op, kapte de bal naar binnen en schoot in de korte hoek raak.

Ook FC Twente liet zich in de openingsfase niet onbetuigd en drukte PSV bij vlagen naar achteren. Kyle Ebecilio kreeg een grote kopkans, maar Jeroen Zoet kon redding brengen. Aan de andere kant was het wel raak toen Memphis Depay de bal voor het doel slingerde en Jürgen Locadia knap binnenkopte: 2-0.

De riante voorsprong van PSV betekende niet dat FC Twente zich niet in het vijandelijke zestienmetergebied meldde. Luc Castaignos was enkele keren gevaarlijk en Dusan Tadic zag zijn knal op het aluminium uiteen spatten. De aansluitingstreffer kwam er alsnog voor rust en de defensie van PSV mocht zich dat aanrekenen. Met een inworp kon Robbert Schilder de bal bij Quincy Promes krijgen, die in de korte hoek raak schoot. Eenmaal bekomen van het vuurwerk kon het publiek in Eindhoven vervolgens in de rust op adem komen.

Quincy Promes maakt de 2-1. Het mocht uiteindelijk niet baten voor FC Twente.

Ook na rust zochten beide ploegen vol overgave de aanval. Tekenend daarvoor was de 3-1, die op naam kwam van PSV-linksback Jetro Willems. De verdediger meldde zich voorin, haalde de bal naar zijn zwakkere rechterbeen, maar schoot met zijn schuiver wel PSV naar 3-1.

Nog was het met de goals niet gedaan, want na 68 minuten was de spanning weer volledig terug toen na een corner een scrimmage volgde. Ebecilio zag de bal voor zijn voeten vallen en schoot raak. Ondanks verwoede pogingen kon Twente de gelijkmaker niet meer forceren en bleef PSV overeind in de week waarin Guus Hiddink als technisch adviseur aantrad in Eindhoven. In de slotfase mocht Tim Matavz nog even meedoen, in zo goed als zeker zijn laatste wedstrijd voor PSV. Hij staat op het punt naar Rubin Kazan te vertrekken.

De zege betekende een welkome opsteker voor Phillip Cocu en PSV, dat voor even vijfde is maar die plek later deze speelronde mogelijk weer moet inleveren. FC Twente, dat sowieso nog een loodzwaar programma wacht, moet in de titelrace even een pas op de plaats maken. De achterstand op koploper Ajax, dat opnieuw de concurrentie punten ziet morsen, is vier punten. Voor Twente is het pas de derde nederlaag, maar werd in de vierde wedstrijd van 2014 wel het eerste puntenverlies van het nieuwe jaar geleden.