PSV te gast bij geplaatste maar gemotiveerde Bulgaren

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. PSV speelt donderdag om 21.05 uur het uitduel met Ludogorets in de Europa League.

PSV te gast bij geplaatste maar gemotiveerde Bulgaren

Ludogorets

Klassering 1e
Vorm
G-W-W-G-W

De Bulgaren doen het uitstekend dit seizoen. In de nationale competitie staat Ludogorets na achttien wedstrijden bovenaan; het heeft een voorsprong van zes punten op nummer twee Litex Lovech en elf op nummer drie CSKA Sofia.

Ook in Groep B van de Europa League gaan de mannen van trainer Stoycho Stoev aan de leiding. Uit de voorgaande vier wedstrijden haalde Ludogorets tien punten. Het is daarmee al ruim geplaatst voor de volgende ronde, maar dat wil volgens Virgil Misidjan, een van de twee Nederlanders in Bulgaarse dienst, niet zeggen dat zijn ploeg het rustig aan gaat doen.

'We willen toch winnen', aldus Misidjan. 'Het is goed voor de club als we weer een overwinning pakken tegen PSV en bij de loting voor de volgende ronde zouden we dan (als groepswinnaar, red.) een ploeg die uit de Champions League komt ontlopen. In Eindhoven hebben we het spel gemaakt, waren we de beter voetballende ploeg en kregen we de beste kansen. Dat willen we weer laten zien, PSV heeft het natuurlijk moeilijk de laatste tijd.'

Uitgelicht
Bij de Bulgaren zitten zoals gezegd twee Nederlanders in de selectie. De ene is Mitchell Burgzorg, de 26-jarige vleugelverdediger die in eigen land uitkwam voor onder meer HFC Haarlem, NEC en Almere City FC. Burgzorg is echter niet verzekerd van een basisplaats.

De eerder genoemde Misidjan speelt regelmatig. De twintigjarige vleugelspits kwam deze zomer over van het uit de Eredivisie gedegradeerde Willem II. Misidjan, spelend met rugnummer 93, speelde dit seizoen in de competitie al elf duels waarin hij vijf keer tot scoren kwam. In Europees verband kwam hij zes duels binnen de lijnen en scoorde hij twee keer. In één bekerduel maakte hij eveneens één doelpunt.

PSV

Klassering 2e
Vorm
V-G-W-V-G

PSV heeft een overwinning nodig om zich te plaatsen voor de volgende ronde én om nog zicht te houden op de eerste plaats in de poule. Ludogorets leidt de dans in Groep B met tien punten uit vier wedstrijden, PSV volgt met zeven uit vier. Achter de twee ploegen vecht Chornomorets Odessa (vier uit vier) voor zijn laatste kans tegen het uitgespeelde Dinamo Zagreb (één punt).

Phillip Cocu en zijn mannen gaan in Bulgarije hoe dan ook op jacht naar eerherstel. In de competitie bezet PSV momenteel de uiterst matige achtste plaats. Als SC Heerenveen zijn inhaalduel met ADO Den Haag wint, wippen de Friezen qua verliespunten zelfs over PSV heen, en komen de Eindhovenaren dus op plek negen terecht.

Cocu heeft voor het Europese uitduel een plekje in zijn selectie ingeruimd voor spits Rai Vloet. De jongeling, zoon van Sparta-directeur Wiljan, begon het seizoen in PSV A1, werd vervolgens overgeheveld naar Jong PSV en mag nu dus hopen op zijn debuut in het eerste elftal.

Uitgelicht
Van de vier Europa League-duels dit seizoen won PSV er twee, speelde er een gelijk en verloor er eveneens een. Die wedstrijden stonden niet bol van het spektakel. PSV wist in vier wedstrijden maar vier goals te maken, maar kreeg er ook maar twee tegen: allebei in de thuiswedstrijd tegen Ludogorets: 0-2.

Bij Dinamo Zagreb bleef het 0-0, terwijl PSV op bezoek bij Chornomorets met 2-0 won (doelpunten van Memphis Depay en Florian Jozefzoon). In eigen huis werd Dinamo Zagreb met dezelfde cijfers geklopt, toen waren Adam Maher en Ola Toivonen de doelpuntenmakers.

Overigens zijn er slechts vijf spelers die in alle vier de Europa League-duels in actie kwamen namens de Eindhovenaren. Naast doelpuntenmakers Depay en Maher waren dat Jeffrey Bruma, Stijn Schaars en Jetro Willems.

Onderlinge historie

Het heenduel in Eindhoven eindigde dus in een 0-2 nederlaag voor de ploeg van Cocu. In die wedstrijd maakte uitgerekend Misidjan een kwartier voor tijd de tweede Bulgaarse treffer. Het betekende voor de razendsnelle aanvaller een van zijn twee treffers in Europees verband tot nu toe.

LAATSTE VIJF EUROPESE UITDUELS PSV
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
06-12-2012 Napoli - PSV 1-3 Europa League
07-08-2013 Zulte Waregem - PSV 0-3 Voorronde Champions League
28-08-2013 AC Milan - PSV 3-0 Voorronde Champions League
03-10-2013 Chornomorets Odessa - PSV 0-2 Europa League
24-10-2013 Dinamo Zagreb - PSV 0-0 Europa League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen