PSV stelt na kansloze eerste helft orde op zaken bij Eagles

PSV heeft na een dramatisch optreden in de eerste helft alsnog drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Dankzij een wederopstanding in de tweede helft eindigde het duel in De Adelaarshorst in een 3-2 overwinning voor de Eindhovenaren.

PSV reisde na de 2-0 overwinning van vorige week bij NEC vol vertrouwen af naar Deventer. Met vier opeenvolgende zeges in de tas waren de Eindhovenaren vast van plan ook uit De Adelaarshorst drie punten mee te nemen. Met Mathias Zanka Jørgensen als vervanger van de geschorste Jeffrey Bruma in de achterhoede viel de ploeg van trainer Phillip Cocu in de eerste helft echter opzichtig door de mand.

Want de wedstrijd was nog geen minuut onderweg of Jarchinio Antonia zette Go Ahead op een 1-0 voorsprong. De manier waarop was typerend te noemen voor het wisselvallige seizoen dat PSV doormaakt. Zowel aangever Xander Houtkoop als doelpuntenmaker Antonia kreeg van de PSV-defensie alle ruimte om zijn actie te maken. Zo kwam linksback Jetro Willems veel te laat in zijn poging Antonia af te stoppen.

Die snelle treffer zorgde er echter niet voor dat PSV de scherpte van de laatste weken weer terugkreeg. Het balbezit was weliswaar aan de Brabantse bezoekers, de kansen waren voor Go Ahead. Dat leverde na 25 minuten de 2-0 op, toen Falkenburg de bal uit de draai langs Jeroen Zoet schoot. Jeffrey Rijsdijk stond met een goede pass aan de basis van die goal.

Met Mathias 'Zanka' Jørgensen als vervanger van de geschorste Jeffrey Bruma had de PSV-defensie in de eerste helft veel weg van een gatenkaas.

PSV was na die treffer rijp voor de slacht, maar in de jacht op de eerste Eredivisiezege sinds 8 februari verzuimde Go Ahead de genadeslag toe te dienen. Voor rust stuitte Rijsdijk in kansrijke positie op de benen van Zoet, vlak na de hervatting kopte Falkenburg op enkele meters van het doel naast terwijl hij de bal van die afstand op zijn minst tussen de palen had moeten krijgen.

Die missers, met name die van Falkenburg, bleken een kantelpunt in de wedstrijd. Want kort na de grote kans van de Go Ahead-spits was het de op de valreep fit bevonden Memphis Depay die de kansen van PSV nieuw leven inblies. Depay kampte afgelopen week met een teenblessure, maar daar was bij de aansluitingstreffer niets van te zien. Hij schoot van buiten het strafschopgebied zeer overtuigend raak in de verre hoek.

Die treffer maakte bij PSV het vuur los waarmee het de laatste weken de zeges aaneen reeg. Een nieuwe overwinning lag alsnog in het verschiet toen Ji-Sung Park de bal in een overvol strafschopgebied voor de voeten van Jürgen Locadia kreeg. Nadat de twintigjarige spits ijskoud voor de gelijkmaker had gezorgd, zette PSV de jacht in op de drie punten. De winst kwam vlak voor tijd, toen Bryan Ruiz van dichtbij binnentikte na uitstekend werk van rechtsback Santiago Arias. PSV houdt door de comeback aansluiting met de topvier, Go Ahead blijft veertiende.