PSV scoort erop los in Leeuwarder schiettent

PSV heeft SC Cambuur in Leeuwarden op zijn grootste Eredivisie-nederlaag ooit getrakteerd: 0-6. Door de zege stijgt de kampioen naar de tweede plaats. Cambuur blijft voorlaatste.

Cambuur wilde na de dramatische openingsserie tegen PSV een nieuwe start maken, maar het ging al in de achtste minuut helemaal verkeerd voor de club uit Leeuwarden. Sander van de Streek raakte een schot van Andrés Guardado met zijn hand, waarna arbiter Kevin Blom de Cambuur-speler rood gaf en naar de strafschopstip wees. Luuk de Jong benutte het buitenkansje: 0-1.

Die penalty en rode kaart waren bepalend voor het verdere verloop van de wedstrijd. Met tien tegen elf was Cambuur namelijk volledig kansloos tegen PSV. De kampioen creëerde de ene na de andere kans doordat de organisatie bij de gastheren volledig zoek was.

De Jong profiteerde daar volop van door de 0-2 (kopbal) en 0-3 (intikker) voor zijn rekening te nemen, maar de schade had voor rust nog veel groter kunnen zijn voor Cambuur. Maxime Lestienne had namelijk ook nog op de lat geschoten, terwijl hij vlak voor rust een enorme kans miste. Zo dreigde voor de Leeuwarders een nóg grotere afgang dan op 22 augustus tegen Heracles Almelo (1-6).

Elf minuten na rust profiteerde PSV weer van de wanorde achterin bij Cambuur. Davy Pröpper stond na een voorzet van Andrés Guardado vogelvrij en schoot de vierde Eindhovense goal op het scorebord. Een paar minuten later miste Pröpper een grote kopkans, terwijl Guardado het doel van grote afstand onder vuur nam, maar net over schoot.

De 0-5 kwam er in de 74ste minuut alsnog. Invaller Jürgen Locadia schoot raak uit een vrije trap, waarbij Cambuur-doelman Harm Zeinstra een zwakke indruk maakte. Daardoor dreigde de grootste Eredivisie-nederlaag ooit voor Cambuur, dat op het hoogste niveau nooit met meer dan vijf doelpunten verschil verloren had.

Een nieuw negatief clubrecord bleef Cambuur niet bespaard, want Locadia kopte in de negentigste minuut de 0-6 tegen de touwen. Met een punt en twintig tegendoelpunten na vijf wedstrijden mag van een crisis in de Friese hoofdstad gesproken worden. PSV profiteert door de moeiteloze zege van de misstap van Ajax tegen FC Twente (2-2) en nadert de Amsterdammers tot op twee punten. Dinsdag wacht Manchester United in de Champions League.