PSV moet eigen kunstje herhalen na negen magere jaren

Reacties

Wanneer PSV dinsdagavond in eigen huis wint van CSKA Moskou is het de eerste Nederlandse club in negen jaar die de knock-outfase van de Champions League bereikt. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 2006. En ook toen waren de Eindhovenaren de gelukkigen.

PSV moet eigen kunstje herhalen na negen magere jaren

Aan de vooravond van het Champions League-seizoen wordt PSV in 2006 ingedeeld in Groep C van het miljoenenbal, samen met Liverpool, Girondins Bordeaux en Galatasaray. Een op het eerste gezicht zware loting. Maar de Eindhovenaren kennen een bliksemstart. Tijdens de eerste speelronde wordt Liverpool in het Philips Stadion op 0-0 gehouden, gevolgd door overwinningen op Bordeaux (0-1) en Galatasaray (1-2 en 2-0). Na vier wedstrijden hebben de mannen van trainer Ronald Koeman al tien punten en zijn daardoor zeker van een plaats in de volgende ronde.

Tijdens de laatste twee wedstrijden laat PSV de teugels echter vieren. Op Anfield wint Liverpool tijdens de voorlaatste speelronde met 2-0 en in Eindhoven is ook Bordeaux, dat uiteindelijk derde wordt in de poule, te sterk. De Fransen winnen met 3-1. Hierdoor gaat PSV, met drie punten achterstand op groepswinnaar Liverpool, als nummer twee door naar de knock-outfase. Hierin wordt het gekoppeld aan een andere Engelse grootmacht: Arsenal. De Eindhovenaren gaan goed van start en winnen in eigen huis nip: 1-0. Na een uur spelen tekent de Ecuadoriaan Edison Méndez voor de enige goal.

Maar in London dreigt het alsnog mis te gaan voor PSV. De Braziliaanse verdediger Alex verschalkt in de 58ste minuut zijn eigen doelman, landgenoot Heurelho Gomes, en tekent daarmee voor de 1-0 van Arsenal. Deze treffer blijft lang staan, waardoor een verlenging dreigt. Maar de centrumverdediger maakt zijn fout vijf minuten voor tijd hoogstpersoonlijk goed en kopt PSV op gelijke hoogte en daarmee naar de kwartfinale. Hierin moet het opnieuw de degens kruisen met Liverpool, dat twee keer te sterk blijkt. In Eindhoven wordt het 0-3, Op Anfield 1-0. PSV strandt, Liverpool dringt uiteindelijk door tot de finale. Ondanks een doelpunt van Dirk Kuijt is AC Milan hierin met 2-1 te sterk.

De Braziliaanse centrumverdediger is de schlemiel én de held van PSV op bezoek bij Arsenal. Met een rake kopbal maakt hij zijn eigen doelpunt goed, waardoor de Eindhovenaren de kwartfinale van de Champions League bereiken.
De Braziliaanse centrumverdediger is de schlemiel én de held van PSV op bezoek bij Arsenal. Met een rake kopbal maakt hij zijn eigen doelpunt goed, waardoor de Eindhovenaren de kwartfinale van de Champions League bereiken.

Tijdens de seizoenen die dan volgen, komen de Nederlandse Champions League-deelnemers steeds tekort. Zo heeft PSV in 2007 vier punten minder dan nummer twee Fenerbahçe (zeven om elf) en eindigt het als derde in Groep G. Internazionale wint de poule met vijftien punten. Een jaar later eindigen de Eindhovenaren zelfs op de laatste plaats in Groep D met slechts drie punten. Olympique Marseille wordt derde met vier punten en stroomt door naar de Europa League, Atlético Madrid (elf punten) en Liverpool (veertien punten) dringen door tot de knock-outfase van het miljoenenbal.

In 2009 is het de beurt aan AZ om de twee magere Champions League-jaren van PSV te overtreffen. Maar de Alkmaarders slagen daar niet in. Na het veroveren van de Nederlandse titel in 2008/09, kunnen de Alkmaarders in het hoogste clubtoernooi van Europa niet overtuigen. Met vier punten wordt AZ laatste in Groep G. Standard Luik eindigt met een puntje meer op de derde plaats. Olympiakos Piraeus (tien punten) en Arsenal (dertien punten) gaan verder. En het jaar daarna is Nederland met twee deelnemers zelfs niet van de partij in de knock-outfase. Kampioen FC Twente en nummer twee Ajax eindigen allebei als derde in hun poule.

Nacer Chadli neemt het in 2010 met FC Twente in de Champions League onder meer op tegen Tottenham Hotspur. Drie jaar later verkast de Belgische buitenspeler naar die club.
Nacer Chadli neemt het in 2010 met FC Twente in de Champions League onder meer op tegen Tottenham Hotspur. Drie jaar later verkast de Belgische buitenspeler naar die club.

De jaren daarna is het steeds de beurt aan Ajax om de vaderlandse trots te verdedigen in de hoogste Europese clubcompetitie. Maar iedere keer gaat het mis. In 2011 zijn de Amsterdammers het dichtste bij de volgende ronde. Maar omdat Dinamo Zagreb, mede door de negatieve bijdrage van de eigen Knipoog-Kroaat Domagoj Vida, in eigen huis met 7-1 verliest van Olympique Lyon gaan de Fransen op doelsaldo door en moet Ajax het doen met een plaats in de Europa League. Er hangt een sterkte geur van matchfixing rond de wedstrijd in Zagreb, vooral doordat verdediger Vida een knipoog geeft aan Lyon-spits Bafétimbi Gomis na een van diens zes treffers in de tweede helft. Het bewijs hiervoor is echter nooit geleverd. In de drie seizoenen die volgen, eindigt Ajax ook steevast als derde.

Aan PSV nu dus de taak om de Nederlandse stilte in de knock-outfase van de Champions League te doorbreken. De Eindhovenaren staan momenteel op de derde plaats in Groep B met zeven punten. Nummer twee Manchester United heeft slechts één punt voorsprong, koploperVfL Wolfsburg twee. Die ploegen spelen dinsdagavond in Duitsland tegen elkaar, waardoor PSV bij een zege op hekkensluiter CSKA Moskou zeker is van een plek in de volgende ronde. Daarmee zou er na negen magere jaren eindelijk een einde komen aan de Nederlandse malaise in het miljoenenbal. (Daniel Vervelde)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.