PSV dankzij De Jong en Pröpper van hel in de hemel

Reacties

PSV heeft zich op eigen kracht geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. Dankzij goals van Luuk de Jong en Davy Pröpper kreeg de thrilleravond een groots slot. CSKA Moskou werd met 2-1 verslagen.

PSV dankzij De Jong en Pröpper van hel in de hemel

De scenario's waren vooraf al geschreven. De vraag was welke werkelijkheid het werd voor PSV: de droom dankzij een overwinning, de nachtmerrie bij een verlies of de gulden middenweg. Want alleen bij een gelijkspel tegen CSKA Moskou moest een blik worden gericht op VfL Wolfsburg - Manchester United om te zien wat het punt zou opleveren.

Het werd het eerste, want PSV kon op eigen kracht het ticket voor de knock-outfase van de Champions League bemachtigen. Maar de Eindhovense ploeg werd daarbij wel gered voor de poorten van de hel.

In de 74ste minuut dreigde namelijk het zwartste scenario werkelijkheid te worden. Na een overtreding van nota bene een van de uitblinkers Andrés Guardado op Zoran Tosic werd het akelig stil in het Philips Stadion. Sergei Ignashevich benutte namelijk de toegekende strafschop. Daarmee zou het einde Europese verhaal zijn geweest voor PSV.

Luuk de Jong tekende voor de eerste heldenrol. De aanvoerder zorgde voor opluchting bij de Eindhovense formatie, en niet in de laatste plaats bij Guardado. In de 78ste minuut stond door zijn toedoen de 1-1 op het scorebord. In de 86ste minuut zorgde Davy Pröpper voor de ontlading in het Philips Stadion.  

Want met de 2-1 zege had PSV geen helpende hand meer nodig van VfL Wolfsburg. De ploeg van Phillip Cocu kwam het succes ook toe. In de beginfase had PSV zijn intenties duidelijk gemaakt. De Eindhovense formatie liet CSKA Moskou weinig ruimte en verkoos ook vaak de diepte boven de breedte. Maar een opsteker in de vorm van een doelpunt bleef achterwege. De beste kans was er voor Luuk de Jong, die na een voorzet Héctor Moreno met zijn hoofd de bal wel de kracht maar niet de juiste richting meegaf.

Het was een dun draadje waarop PSV balanceerde. CSKA Moskou, dat alleen gebaat was bij een overwinning, liet namelijk ook zien uiterst gevaarlijk te kunnen zijn. Ahmed Musa en Seydou Doumbia tekenden voor de waarschuwingen, waar PSV-doelman Jeroen Zoet een vervaarlijk indraaiende vrije trap van Zoran Tosic onschadelijk maakte.

Een kwartier voor tijd sloeg het noodlot toe en zag het er bijzonder somber uit voor PSV.

De tweede helft liet eenzelfde beeld zien als in de eerste 45 minuten. PSV had het initiatief en zocht naar de bevrijdende treffer. Maar het Brabantse enthousiasme bleef zonder veel  resultaat. Na ruim een uur had Musa aan de andere kant zelfs de eerste kans na rust. De inzet van de voormalige VVV'er ging voorlangs.

In het bizarre laatste kwartier stuiterden de gevoelens van PSV alle kanten op, ook omdat in Wolfsburg Manchester United de score gelijktrok om uiteindelijk met 3-2 te verliezen. Maar de Duitse hulp bleek voor de Eredivisionist niet nodig.

Door het succes van PSV heeft Nederland voor het eerst sinds 2006 weer een vertegenwoordiger in de knock-outfase van de Champions League. Negen jaar geleden had de Eindhovense formatie die eer gehad. Ook met het oog op de UEFA-coëfficiëntenranglijst is dat positief.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.