PSV dankt De Jong en Depay na magistrale kraker

Reacties

PSV heeft zich in een werkelijk heerlijke topper verzekerd van de wintertitel. Feyenoord leek een punt mee te nemen, maar in de absolute slotfase moest het toch capituleren: 4-3. Luuk de Jong maakte een hattrick, maar Memphis Depay was de gevierde man.

PSV dankt De Jong en Depay na magistrale kraker

De fans van beide ploegen moesten er lang op wachten, maar exact zeventien dagen en vier uur nadat de topper eigenlijk gespeeld zou worden, kwam het er woensdagavond dan toch van. Hetgeen PSV en Feyenoord op de – overigens dramatische – Eindhovense mat legden, was het wachten meer dan waard. Een wervelende voetbalavond leverde PSV uiteindelijk de drie punten op.

Voorafgaand aan de twee keer uitgestelde topper was er veel te doen om de rechterkant van de Rotterdamse aanval, waar trainer Fred Rutten verrassend genoeg koos voor verdediger Luke Wilkshire als vervanger van de geblesseerde Jens Toornstra. Over linksbuiten Elvis Manu, spelend voor de zieke Jean-Paul Boëtius, ging het amper. Maar daar kwam nog binnen het kwartier verandering in.

Karim El Ahmadi staat op het punt de 2-1 te maken na een prachtige steekpass van Jordy Clasie.
Karim El Ahmadi staat op het punt de 2-1 te maken na een prachtige steekpass van Jordy Clasie.

Na slordig balverlies van Jeffrey Bruma bereikte Jordy Clasie de linkerspits, die keeper Jeroen Zoet omspeelde en 0-1 liet aantekenen. Bruma probeerde zijn slippertje met een sliding nog te herstellen, maar begeleidde de bal – mede omdat hij op het slechte veld doorgleed – ongelukkig over de doellijn.

Veldgoal
Die treffer was overigens pas de eerste veldgoal die PSV in eigen huis moest incasseren sinds 13 april van dit jaar. Toen was het Daryl Janmaat die dat – opvallend genoeg ook namens Feyenoord –voor het laatst voor elkaar kreeg. De Rotterdammers kregen kort daarna via Khalid Boulahrouz de kans om dat direct nóg een keer te doen, maar de back schoot met zijn zwakkere linkerbeen hoog over.

In een eerste helft, die zich in onverminderd hoog tempo voltrok, kwam PSV op gelijke hoogte, al zat er aan de 1-1 een luchtje. Vlak voordat hij de bal kreeg van Georginio Wijnaldum, trok Luuk de Jong (het middelpunt van het feestje op de foto) zijn directe tegenstander Terence Kongolo weg. Het afmaken met de linkervoet van de spits was vervolgens feilloos, maar niet genoeg voor een voorsprong halverwege. Dit keer vond Clasie met een fraaie steekpass Karim El Ahmadi, die de 1-2 op het scorebord zette.

Luuk de Jong, hier in duel met Lex Immers, kopte in kort tijdsbestek twee keer raak voor PSV.
Luuk de Jong, hier in duel met Lex Immers, kopte in kort tijdsbestek twee keer raak voor PSV.

PSV leek het derhalve na te laten om zich al één wedstrijd voor de winterstop te laten kronen tot Herbstmeister, maar na rust ging de wedstrijd alle kanten op, te beginnen met een glansrol voor De Jong. Met twee rake kopballen kort na elkaar, en dus een hattrick, draaide hij de stand volledig om. Feyenoord leek geslagen, maar richtte zich via Colin Kazim-Richards (3-3) in de laatste minuut van de officiële speeltijd nog een laatste keer op.

Vlijmscherp
Genoeg voor een punt bleek het echter niet, want diep in de blessuretijd kroonde Memphis Depay zich na een vlijmscherpe counter van PSV - nota bene na een slecht uitgevoerde corner van Feyenoord - tot matchwinner. Daarmee ziet PSV het gat met nummer twee Ajax groeien tot vier punten.

Zo blijft de ploeg van Phillip Cocu het uitstekend doen in topduels. Tegen de vijf andere ploegen uit de topzes van de Eredivisie pakte het dit seizoen twaalf punten. AZ, FC Twente, Ajax en Feyenoord werden allemaal geklopt, alleen PEC Zwolle (3-2) was te sterk. Nummer vier Feyenoord behaalde uit de vijf duels met de concurrenten 'slechts' vijf punten.

PSV sluit het kalenderjaar komende zaterdag in eigen huis af tegen Go Ahead Eagles, Feyenoord gaat een dag later op bezoek bij NAC Breda.

Memphis Depay schreeuwt het uit van vreugde na het maken van de 4-3.
Memphis Depay schreeuwt het uit van vreugde na het maken van de 4-3.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.