PSV behoudt met hangen en wurgen sprankje titelhoop

PSV heeft zaterdag met moeite gewonnen van NEC. De Eindhovenaren lieten de bezoekers lang in leven, maar boekten uiteindelijk een 3-1 overwinning. Daardoor komt de ploeg van trainer Phillip Cocu in ieder geval voor even op gelijke hoogte met Ajax.

Trainer Peter Hyballa startte met de 5-3-2-formatie, hopend op een stuntje van zijn ploeg met een sterke defensie en snelle aanvallers om mee te counteren. NEC startte fel en zette PSV onder druk, maar kwam door eigen domheid op achterstand. Janio Bikel beukte Steven Bergwijn in het strafschopgebied onderuit en de bal ging op de stip. Marco van Ginkel schoot onhoudbaar raak: 1-0. Bikel liep door de gele kaart die hij kreeg tevens een schorsing op voor het thuisduel met Sparta Rotterdam van aanstaande zaterdag.

NEC liet zich niet uit het veld slaan na de openingstreffer van PSV. Net als voor de goal maakten de Nijmegenaren gebruik van de ruimtes die de thuisploeg achterliet. Na een half uur leverde dat de gelijkmaker op. Uit een lage voorzet van André Fomitschow schoot Ali Messaoud de bal in het dak van het doel.

Na rust toonde PSV direct meer pit en dat leverde al snel een nieuwe voorsprong op. NEC-aanvoerder Gregor Breinburg leed slordig balverlies, waardoor Andrés Guardado een aanval inleidde. Na een voorzet van Davy Pröpper stuitten Van Ginkel en Ramselaar op de Nijmeegse defensie, maar in tweede instantie schoot Ramselaar wel raak: 2-1. Eerder dit seizoen zorgde hij in De Goffert (0-4) voor zijn eerste treffer in Eindhovense dienst.

PSV nam in de rust van het duel met NEC afscheid van de vertrokken Florian Jozefzoon en Luciano Narsingh.

NEC was qua score wel een stuk minder kansloos dan in het begin van het seizoen in Nijmegen. Toen had PSV na 24 minuten al vier keer gescoord, maar ondanks een veldoverwicht hielden de Eindhovenaren de bezoekers zaterdag in leven. Uit de counter hoopte NEC met Mohamed Rayhi en de ingevallen Kévin Mayi op een treffer.

De thuisploeg maakte het spel en ging nog voor een derde treffer. Speldenprikjes van de ingevallen Jorrit Hendrix en Guardado waren een prooi voor NEC-doelman Joris Delle. Aan de andere kant scoorde gelegenheidsaanvaller Dario Dumic, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. In de absolute slotfase zorgde Luuk de Jong toch nog voor de 3-1.

PSV komt door de zege in ieder geval voor even op gelijke hoogte met nummer twee Ajax. Beide ploegen hebben 52 punten, maar de Amsterdammers kunnen zondag weer weglopen als ze winnen op bezoek bij Vitesse. Koploper Feyenoord kan op zestig punten komen als het in Den Haag ADO verslaat. Volgende week zondag gaat PSV op bezoek bij Feyenoord.