Bergwijn blinkt uit bij PSV: 'Voelde dat het leuk zou worden'

Steven Bergwijn liet zondag tegen FC Utrecht (3-0) zien waarom men in Eindhoven zo veel van hem verwacht. De negentienjarige aanvaller van PSV viel ijzersterk in.

Bergwijn kwam direct na rust het veld in voor de tegenvallende Gastón Pereiro en drukte direct zijn stempel op de wedstrijd. 'Ik moest na de eerste helft gaan warmlopen en hoorde vervolgens dat ik mocht invallen. Ik had meteen het gevoel dat het wel een leuke avond zou worden. Ik gaf met mijn eerste balcontact direct een goede voorzet op Luuk de Jong en het is altijd lekker om meteen met zo'n voorzet binnen te komen, dat geeft vertrouwen.'

PSV-trainer Phillip Cocu was na afloop vanzelfsprekend blij met Bergwijn, die de 2-0 voor zijn rekening nam. 'Die wissel van Pereiro hoort bij het voetbal. Hij speelde een heel matige eerste helft, was helemaal niet gevaarlijk. Ik wissel om het elftal beter te laten functioneren. Het pakte dit keer goed uit, Stevie viel goed in. We hadden veel meer diepgang op beide flanken in de tweede helft.'

Uiteindelijk bracht de tweede helft PSV de zege. 'Voor rust hebben we ook goede kansen gekregen, maar na rust waren we heel effectief.' Aanvoerder Luuk de Jong maakte de 1-0 en scoorde daarmee voor de tweede wedstrijd op rij. Cocu: 'Dat is vaak met spitsen. Als ze eenmaal weer scoren krijgen ze weer de vorm die ze graag willen hebben, al was hij eerder ook al een paar keer belangrijk geweest met bijvoorbeeld een assist.'

De Jong gaf tegen Utrecht ook de assist bij het doelpunt van Bergwijn en gaf na afloop toe goed in zijn vel te zitten. 'Natuurlijk wil je je doelpunten maken, zodat mensen je weer zien zoals ze je herinneren. Ik heb het moeilijk gehad en het is fijn dat ik nu weer scoor, maar het belangrijkste is dat we de wedstrijden winnen. Je voelt je zeker anders als het even niet lukt, als de ballen er niet invliegen. Nu ze er weer wel ingaan, is dat wel lekker.'

Arbitrale dwaling
PSV ontsnapte in de eerste helft aan een achterstand toen een doelpunt van Nacer Barazite ten onrechte werd afgekeurd vanwege buitenspel. 'Soms moet je ook een beetje geluk hebben. Wij hebben ook vaak pech gehad dat we onterecht zijn afgefloten vanwege buitenspel. Uiteindelijk wordt het allemaal wel gelijkgetrokken over een heel seizoen, maar het was zeker een meevaller op dat moment', reageerde De Jong. Cocu was het met zijn aanvoerder eens. 'Het zat niet tegen. Ik had op dat moment al het gevoel dat het geen buitenspel was.