PSG en Lyon openen Frans seizoen in beladen sfeer

Reacties

Het seizoen is nog niet begonnen of de verhoudingen tussen Paris Saint-Germain en Olympique Lyon staan alweer op scherp. Zaterdag (20.45 uur) strijden de kampioen en de vicekampioen van Frankrijk om de Trophée des Champions (Franse Super Cup).

PSG en Lyon openen Frans seizoen in beladen sfeer

Lyon-voorzitter Jean-Michel Aulas (foto) stookte het vuurtje afgelopen week op door op Twitter de geldsmijterij van de regerend kampioen van Frankrijk te hekelen. 'PSG blijft maar doorgaan met het beleid van buitensporige investeringen dat de spanning in onze Ligue 1 wegneemt. Ze vermoorden de concurrentie met hun financiële dumping. Hoe kunnen wij ook nog maar hopen om morgen te winnen?'

Aulas ondersteunde zijn relaas door het opsommen van de begrotingen van de Franse clubs. PSG hoort met 550 miljoen tot de Europese top, terwijl het gemiddelde volgens hem in de Ligue 1 op vijftig miljoen ligt. Zelfs clubs als Olympique Marseille (honderd miljoen) en AS Monaco (200 miljoen) zijn volgens de vaak uitgesproken voorzitter van Lyon kansloos. 'Er is geen sprake van sportieve competitie', besloot hij zijn betoog over de oneerlijke concurrentie met PSG.

De uitlatingen van Aulas schoten bij de bestuurders van PSG dusdanig in het verkeerde keelgat, dat ze volgens France Football de LFP (Ligue de Football Proffesionel) hebben verzocht de Lyon-baas te straffen. Op basis van de statuten is daar echter geen enkele mogelijkheid toe. Maar het maakt wel dat de confrontatie tussen het tijdens het vorige decennium oppermachtige Lyon en de onaantastbare troonopvolgers uit Parijs zaterdag in het Oostenrijkse Klagenfurt een extra lading heeft.

Trainer Unai Emery, hier in gesprek met technisch directeur Patrick Kluivert, moet het in eigen land oppermachtige PSG naar international succes leiden.
Trainer Unai Emery, hier in gesprek met technisch directeur Patrick Kluivert, moet het in eigen land oppermachtige PSG naar international succes leiden.

Unai Emery, sinds deze zomer de nieuwe trainer van PSG, snapt hoe gevoelig de veranderde verhoudingen liggen. 'Lyon heeft deze prijs vaker gewonnen dan PSG.' Maar inmiddels is de club uit Parijs de competitie in eigen land dusdanig ontgroeid dat voorzitter Nasser Al-Khelaïfi de Spanjaard heeft aangetrokken om PSG naar Champions League-succes te leiden, iets waar Laurent Blanc niet in slaagde. En dat werd hem ondanks elf binnenlandse prijzen in drie jaar tijd aangerekend.

Emery moet het in die missie stellen zonder de naar Manchester vetrokken Zlatan Ibrahimovic. Omdat ook Edinson Cavani niet fit is en er bij de aankopen ter waarde van vijftig miljoen euro nog geen nieuwe spits zat, moet Emery meteen improviseren. De negentienjarige Jean-Kévin Augustin of de van Olympique Nice overgenomen Hatem Ben Arfa zal tegen Lyon opdraven in de punt van de aanval. Augustin is pas een week terug van het EK Onder-19 met Frankrijk, terwijl Ben Arfa geen echte spits is.  

Toch worden de contouren van het nieuwe PSG langzaam zichtbaar, al onderkent Emery dat het duel met Lyon nog tot de voorbereiding hoort. 'Dit is voor ons een erg belangrijke wedstrijd, maar hij behoort nog tot het voorseizoen. We hebben een erg goede voorbereiding achter de rug, maar morgen zullen we zien wat dat waard is tegen een erg goede ploeg. We kunnen meteen een prijs winnen. Ons zelfvertrouwen zal groeien als dat lukt.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.