Primeur Serero bij Zuid-Afrika, Senegal ook geplaatst

Thulani Serero heeft een hoofdrol gespeeld voor Zuid-Afrika. Met een doelpunt en een assist hielp hij zijn ploeg langs Soedan (2-1 winst).

Zuid-Afrika – Soedan 2-1
Ajacied Thulani Serero heeft met zijn eerste internationale treffer Zuid-Afrika langs Soedan (2-1 winst) geleid. Dankzij de overwinning plaatst Bafana Bafana zich voor de Afrika Cup 2015, die gehouden wordt in Equatoriaal Guinee. Zuid-Afrika is in Groep A niet meer te achterhalen door nummer drie Nigeria. De bovenste twee teams in iedere poule plaatsen zich voor het eindtoernooi.

In de 38ste minuut opende Serero de score voor Zuid-Afrika door een voorzet af te ronden. In de 52ste minuut was de Ajax-middenvelder de aangever bij de 2-0 van Tokelo Rantie. Een kwartier voor tijd kwam Soedan via een treffer van Salah Ibrahim nog terug in de wedstrijd, maar Zuid-Afrika hield in de slotfase knap stand.

Oeganda – Ghana 1-0
Oeganda heeft de hoop op kwalificatie voor de Afrika Cup levend gehouden. Oeganda stuntte door thuis met 1-0 te winnen van Ghana, dankzij een doelpunt van Savio Kabugo in de tiende minuut. Dankzij de zege heeft Oeganda slechts een punt minder dan koploper Ghana (zeven om acht).

Togo kon de koppositie overnemen als het won van Guinee. Het land van Go Ahead Eagles-verdediger Mawouna Amevor, die een basisplaats had, verloor echter met 4-1. Togo blijft daardoor staan op zes punten.

Congo – Nigeria 0-2
Nigeria maakt nog steeds kans om deel te nemen aan de Afrika Cup. De titelverdediger moest daarvoor winnen bij Congo en in die opdracht slaagden de Super Eagles. Doelman Vincent Enyeama vervulde een hoofdrol door een strafschop te stoppen, nadat Ikechukwu Uche Nigeria met een penalty aan de leiding had gebracht. Aaron Samuel Olanare maakte in de slotfase de 2-0, waardoor Nigeria op doelsaldo de tweede plaats van Congo overneemt.

Kameroen – DR Congo 1-0
Kameroen heeft zich dankzij een 1-0 overwinning op de Democratische Republiek Congo geplaatst voor de Afrika Cup. Vincent Aboubakar werd matchwinner door twintig minuten voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd te maken.

Egypte – Senegal 0-1
Mame Biram Diouf heeft Senegal met zijn treffer in Egypte verzekerd van een plaats op het eindtoernooi om de Afrika Cup. De aanvaller van Stoke City tekende in Cairo al na zeven minuten met een kopbal voor de winnende treffer. Egypte dreigt door de nederlaag voor de derde keer op rij het Afrikaanse kampioenschap te missen. De enige uitvlucht is als beste nummer drie te eindigen.

Ook Burkina Faso, verliezend finalist in 2013, Gabon en Zambia plaatsten zich voor de eindronde. Burkina Faso deed dat met een 1-0 uitzege op Lesotho. Gabon met een 0-0 bij Angola. Zambia won uit tegen Mozambique met 1-0. Eerder kwalificeerden Algerije, Kaapverdië, waarvoor FC Dordrecht-verdediger Josimar Lima zaterdag scoorde tegen Niger (3-1), en Tunesië zich al voor de Afrika Cup.