Premier League-clubs geven 548 miljoen euro uit

Amper een dag na het verstrijken van de transferdeadline, heeft men in Engeland al de balans opgemaakt. Conclusie: de clubs hebben fors meer uitgegeven dan in 2010. Dat heeft het Engelse onderzoeksbureau Deloitte onderzocht.

Premier League-clubs geven 548 miljoen euro uit

In zijn totaliteit hebben de twintig clubs uit de Premier League 485 miljoen Engelse ponden uitgegeven. Dat is omgerekend zo'n 548 miljoen Euro. De clubs gaven 120 miljoen pond (135 miljoen euro) meer uit dan vorig seizoen.

De forse stijging was mede te danken aan een aantal forse investeringen op de laatste transferdag. Zo stapten Mikel Arteta (van Everton naar Arsenal) en Raul Mereiles (van Liverpool naar Chesea) voor meer dan tien miljoen over naar een nieuwe club en brak Stoke City een clubrecord door zich voor tien miljoen Pond te verzekeren van de diensten van Peter Crouch.

Opvallend is overigens dat de Engelse topclubs Manchester United, Manchester City, Chelsea, Liverpool en Arsenal allen meer dan vijftig miljoen pond (56 miljoen euro) hebben uitgegeven. Deze vijf clubs zijn zo verantwoordelijk voor zo'n 66 procent van de totale uitgaven.

Het onderzoeksbureau verklaart het uitgavenpatroon door de ultieme wens van de topclubs nationale en internationale prijzen te pakken. Daarnaast denken de clubs de transfergelden met het binnenhalen van titels en startgelden in Europese competities terug te verdienen. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's