Portugese topclubs reageren boos en filosofisch op klucht in Porto

De wedstrijd tussen FC Porto en FC Arouca liep zondagavond uit op een regelrechte klucht door een falende verbinding met de VAR. Scheidsrechter Miguel Noguiera zag zich daardoor genoodzaakt om liefst 22 minuten extra tijd toe te voegen.

FC Porto
FC Porto
1 - 1
Arouca
Arouca

Noguiera had Porto een penalty gegeven, maar werd naar het scherm geroepen. Alleen stond dat scherm op zwart, ook kon hij niet op de gebruikelijke manier met zijn tv-kijkende collega's communiceren. Om dat op te lossen kreeg hij uiteindelijk een telefoon in zijn handen gedrukt. Na kort belberaad trok hij de strafschop voor Porto in. In blessuretijd gaf hij Porto weer een pingel. Deze bleef wél staan, maar Galeno miste die. In de negentiende minuut van de blessuretijd scoorde Porto alsnog, zodat het in 1-1 eindigde in Estadio do Dragão. De kolderieke situatie houdt de gemoederen bezig. Bij Porto, maar ook bij de andere topploegen.

Eerst de blauw-witten, die de schuld van het technisch probleem van zich afschuiven. Er was wel een back-up voor de stroom, er was nog een elektrisch paneel beschikbaar, de stroom was niet uitgevallen en daarmee is wat Porto betreft hun verantwoordelijkheid voor het defect afgesloten. 'De kabel voor de ingehuurde technici was niet verbonden met de VAR-uitrusting, dus het systeem draaide heel de wedstrijd op batterijen. Zo hebben de technici zelf ook bevestigd', wast Porto zijn handen in onschuld.

In Lissabon waren ze daarentegen niet te spreken met wat ze in Porto hadden gezien. 'Het is noodzakelijk dat de reden om 17 minuten blessuretijd bij te tellen en er zelfs 22 door te laten spelen op een duidelijke, objectieve manier wordt gepresenteerd', aldus Benfica. 'De gelijkmaker viel niet alleen na afloop van de toegekende blessuretijd, maar het blijft ook een raadsel of de doelpuntenmaker geen buitenspel stond. Op televisie werd het niet vertoond.'

De roodhemden laken ook het gebrek aan consistentie. 'In de vorige speelronde zagen we tijdens Rio Ave – FC Porto dat er andere criteria werden gehanteerd bij het uitdelen van gele en rode kaarten. Het is belangrijk dat die criteria nu voor eens en voor altijd duidelijk worden vastgesteld en dat er volledige transparantie en eerlijkheid is', aldus Benfica. En, zeer zeldzaam: Sporting Portugal valt zijn aartsrivaal bij.

'De karikatuur van gisteren maakt van Portugees voetbal een lachertje op het internationale toneel, en dat verdient het niet. Het is belangrijk dat het uitvallen van de stroom tot op de bodem wordt uitgezocht. Sporting zal er altijd voor kiezen om de integriteit van het spel te beschermen, zoals iedereen zou moeten doen. We roepen iedereen op om zich te verenigen voor hetzelfde doel. Want het enige dat het kwaad nodig heeft om te triomferen, is goedwillende mensen die niets doen', eindigt Sporting zelfs met een citaat van de Britse filosoof John Stuart Mill.