Ploeterend Benfica warmt zich in moeras op voor CL-kraker

Benfica reist als koploper van de Primeira Liga af naar Duitsland, waar het zich woensdag ten koste van Borussia Dortmund hoopt te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League. De generale repetitie bij Feirense werd moeizaam gewonnen: 0-1.

Op een kletsnat veld in Estádio Marcolino de Castro opende Pizzi (foto) drie minuten voor rust de score. Op aangeven van André Carrillo maakte hij zijn negende doelpunt van het seizoen, die regelmatig moest worden stilgelegd omdat er vuurwerk en andere objecten op het veld gegooid worden. In de tweede helft kregen de bezoekers enkele uitstekende kansen om de voorsprong uit te breiden. Zo kwam Feirense goed weg na een enorme fout van doelman Vaná, die ongeveer bij de cornervlag de bal verspeelde. Maar het bleef lang bij 0-1, waardoor de thuisclub lang mocht hopen op een goed resultaat. Anastasios Karamanos was uit een hoekschop nog dicht bij de gelijkmaker, maar met enig fortuin hield Ederson zijn doel schoon.

Uiteindelijk bleek Pizzi's goal de enige van de wedstrijd, waardoor Benfica de eerste plaats weer overnam van FC Porto. De ploeg van trainer Nuno Espírito Santo had eerder op de zaterdag thuis met liefst 7-0 gewonnen van Nacional, maar kijkt na 24 wedstrijden tegen een achterstand van één punt aan op de lijstaanvoerder. Nummer drie Sporting Lissabon, waar de Nederlanders Luc Castaignos, Bas Dost en Marvin Zeegelaar onder contract staan, speelt zondag thuis tegen Vitória Guimarães en kan het verschil met de stadgenoot dan terugbrengen tot tien punten.

Benfica kan zich in alle rust voorbeiden op de return in de achtste finale van de Champions League. Woensdag verdedigt de ploeg van trainer Rui Vitória op bezoek bij Borussia Dortmund een 1-0 overwinning uit de thuiswedstrijd. De Duitse opponent tankte zaterdag vertrouwen door met 6-2 te winnen van Bayer Leverkusen.