Mitroglou dompelt veel sterker Dortmund in rouw

Benfica heeft zichzelf een uitstekende uitgangspositie verschaft voor de returnwedstrijd tegen Borussia Dortmund in de Champions League. In eigen huis won de Portugese topclub volledig tegen de verhoudingen in met 1-0.

De Portugezen beten in de openingsfase nog van zich af, maar moesten daarna het initiatief aan Dortmund laten. De Duitsers, in de Bundesliga bezig aan een bijzonder wisselvallig seizoen, lieten bij vlagen fantastisch voetbal zien en kregen Estádio da Luz stil. Het was een klein wonder dat Benfica met een 0-0 stand de kleedkamer op kon zoeken na de eerste helft.

Ousmane Dembélé zag al vroeg in de wedstrijd zijn schot gekraakt worden, maar met name Pierre-Emerick Aubameyang mocht zich aanrekenen dat Dortmund voor rust niet tot scoren kwam. De sterspeler uit Gabon miste eerst oog in oog met de uitblinkende doelman Ederson door over te schieten en 'vergat' niet veel later zijn voet tegen de bal te zetten toen het doel al leeg was na een scherpe voorzet.

Drie minuten na de pauze kwam Benfica uit het niets op voorsprong. Ervaren rot Luisão - die zijn 500ste officiële wedstrijd voor Benfica speelde - kreeg veel te veel tijd om zijn hoofd tegen een corner te zetten. De bal leek een simpele prooi voor doelman Roman Bürki, maar omdat Kostas Mitroglou op het laatste moment in een reflex zijn hak tegen de bal kreeg moest de keeper lossen. Voor Mitroglou was het vervolgens een koud kunstje om uit de rebound te scoren: 1-0.

Het was één van de zeldzame momenten dat Benfica in de aanval was. Ook na de goal bleef Dortmund heer en meester, maar Ederson groeide uit tot de held van Lissabon door fraai te redden bij pogingen van Marco Reus en Erik Durm. Na een handsbal van Ljubomir Fejsa kreeg Aubameyang de uitgelezen mogelijkheid op de 1-1. De spits schoot vanaf elf meter echter recht op Ederson, die eenvoudig redding bracht. Voor trainer Thomas Tuchel reden om zijn topschutter na een uur uit zijn lijden te verlossen en André Schürrle in het veld te brengen.

Pierre-Emerick Aubameyang kende een absolute rampavond tegen Benfica. De spits van Borussia Dortmund miste twee enorme kansen en een strafschop. Zelf kon hij het ook niet geloven.

Met de energieke Schürrle ging Dortmund nog opportunistischer spelen, terwijl Benfica zich alleen nog beperkte tot tegenhouden. Tuchel probeerde met het inbrengen van Gonzalo Castro en Christian Pulisic - voor smaakmaker Raphaël Guerreiro en de woedende Reus - nog iets te forceren en leek daar vijf minuten voor tijd in te slagen. Pulisic zag zijn spijkerharde volley van richting veranderd worden, maar toch slaagde Ederson er nog in de bal uit de bovenhoek te ranselen.

Zo gebeurde het dat Dortmund één van zijn beste wedstrijden van het seizoen speelde, maar desondanks verloor. Op 8 maart moet Benfica in Duitsland vol aan de bak om de minimale voorsprong te verdedigen en zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League.