Bayern en Dortmund profiteren van misstap Leipzig

Zowel Bayern München als Borussia Dortmund heeft zaterdag goede zaken gedaan in de top van de Bundesliga. De topclubs rekenden af met respectievelijk 1. FC Köln en Bayer Leverkusen.

1. FC Köln - Bayern München 0-3
Carlo Ancelotti gaf Arjen Robben rust in het RheinEnergieStadion. Drie dagen na de overtuigende 3-0 bekerzege op Schalke 04 rouleerde de Italiaanse coach door Douglas Costa en Kingsley Coman op de flanken te laten starten. Op het veld was alleen nauwelijks te zien dat Bayern aan kwaliteit had ingeboet zonder Franck Ribéry en Robben.

Bayern was oppermachtig en nam in de 25ste minuut al de leiding op bezoek bij de subtopper. Javi Martínez plaatste de bal vrij eenvoudig van dichtbij in de verre hoek uit een voorzet van Arturo Vidal. De Bundesliga-koploper, die in het vorige uitduel in de competitie nog punten morste (1-1 bij Hertha BSC), verloor vervolgens geen moment de controle. Ancelotti aanschouwde het in alle rust en kon verder achteroverleunen nadat Juan Bernat voor de 0-2 had gezorgd. De linksback had in de 48ste minuut het nodige fortuin bij zijn van richting veranderde schot in de korte hoek.

In het restant van de tweede helft ging de cruise control aan bij de bezoekers, die na rust ruim zeventig procent balbezit hadden. Het doel van Manuel Neuer werd in het tweede bedrijf slechts twee keer onder vuur genomen en zonder resultaat. Voor de Bayern-fans was er wel nog reden tot juichen. Ribéry rondde vlak voor tijd een door Thiago Alcántara opgezette aanval koeltjes af: 0-3. Robben bleef op de bank bij Bayern, dat nu een voorsprong van zeven punten heeft op nummer twee RB Leipzig.

Borussia Dortmund – Bayer Leverkusen 6-2
Vier dagen voor de return in de Champions League tegen Benfica profiteerde Dortmund eveneens van het 2-2 gelijkspel van RB Leipzig in Augsburg. Tegen collega CL-deelnemer Bayer Leverkusen (nu bivakkerend op de achtste plaats) boekte de ploeg van Thomas Tuchel de derde zege op rij, al kostte dat wel wat meer inspanning dan tegen VfL Wolfsburg (3-0) en SC Freiburg (0-3).

Dortmund leidde na 25 minuten weliswaar al met 2-0 door een vroege treffer van de bedrijvige Ousmane Dembéle en een simpele intikker voor Pierre-Emerick Aubameyang bij een hoekschop, maar Leverkusen beet na rust van zich af. Kevin Volland ontsnapte in de 48ste minuut via de linkerflank en schoot raak. In de 74ste minuut krulde Wendell een vrije trap fraai achter Roman Bürki.

Er was ook minder nieuws voor Borussia Dortmund: Marco Reus viel vlak voor rust geblesseerd uit.

Dortmund bleef echter de boventoon voeren omdat Aubameyang vijf minuten voor die tweede tegentreffer van dichtbij had raak gekopt nadat Dembélé de bal nogmaals had ingebracht na een afgeslagen vrije trap. In het laatste kwartier brachten Christian Pulisic (intikker), André Schürrle (penalty) en Raphaël Guerreiro (tegendraads schot) de zege in veilige haven. Dortmund verkleint het gat met Leipzig tot zes punten.

1899 Hoffenheim - FC Ingolstadt 04 5-2
Ingolstadt leek voor een onmogelijke opgave te staan tegen Hoffenheim, dat in de Bundesliga dit seizoen in eigen huis nog niet verloor. Het verweer van de laagvlieger was echter dapper. Na een uur had Ingolstadt namelijk een voorsprong te pakken, ondanks een vroege openingsgoal van Sebastian Rudy. Door een treffer van Almog Cohen en een eigen doelpunt van Niklas Süle stond het plots 1-2.

Het was voor Hoffenheim het teken in het laatste half uur vol voor de aanval te gaan. En dat was grotendeels dankzij Ádám Szalai met succes. De Hongaar scoorde twee keer, terwijl ook Andrej Kramaric namens de thuisploeg toesloeg. Het slotakkoord kwam op naam van Benjamin Hubner, die de eindstand op 5-2 bepaalde. Hoffenheim blijft vierde en Ingolstadt moet het vooralsnog met de zeventiende plaats doen.

Werder Bremen – SV Darmstadt 98 2-0
Werder deed onderin goede zaken door tegen Darmstadt de derde Bundesliga-zege op rij te boeken. De hekkensluiter had voor rust het betere van het spel, maar kon het vele balbezit en het grote aantal mogelijkheden niet omzetten in een treffer. Werder lukte dat na rust wel. Max Kruse benutte in de 75ste minuut een penalty en maakte in de 92ste minuut de 2-0. Werder klimt daardoor over VfL Wolfsburg heen naar de veertiende plaats en vergroot het gat met Darmstadt tot dertien punten.