Pedro bezorgt Barça Super Cup ondanks enorme inzinking

Barcelona heeft dinsdagavond in Tbilisi ten koste van Sevilla voor de vijfde keer de Europese Super Cup op zijn naam geschreven: 5-4. De Catalaanse grootmacht gaf in de reguliere speeltijd een voorsprong van drie goals uit handen door dramatisch te verdedigen, maar werd in de verlenging gered door de naar de bank verbannen Pedro (foto).

Voorafgaand aan het duel in de Georgische hoofdstad waren er nogal wat vraagtekens bij de vorm van Barcelona. De Catalanen hadden in de voorbereiding, met name zonder Lionel Messi, geen al te beste indruk achtergelaten door van Manchester United (1-3) en Fiorentina (1-2) te verliezen. Bij Messi was het vooral de vraag hoe hij het opnieuw lange seizoen met aansluitend de strijd om de Copa América, waarin Argentinië de finale van Chili verloor, had verteerd.

Al binnen een kwartier was duidelijk dat er ook deze jaargang weer vuurwerk mag worden verwacht van de 28-jarige aanvaller. Binnen negen minuten had de technisch begaafde linkspoot de bal twee keer prachtig over de muur van Sevilla en langs de kansloos naar de hoek zwevende Beto gekruld. Daarmee volgde de viervoudig Wereldvoetballer van het Jaar het voorbeeld van zijn landgenoot Éver Banega, die Sevilla in de derde minuut op voorsprong had gezet met een al even mooie vrije trap.

Lionel Messi had binnen een kwartier al twee keer gescoord met twee prachtige vrije trappen.

Messi speelde ook na die masterclass vrije trappen weergaloos. Zo stuurde hij halverwege de eerste helft met één simpele voetbeweging twee Sevilla-verdedigers het bos in. Die actie leek dankzij het laatste zetje van Luis Suarez ook uit te monden in een goal, maar scheidsrechter William Collum keurde die af wegens buitenspel. Vlak voor rust werd het echter alsnog 3-1, toen Suarez oog in oog met Beto eerst nog miste maar daarna Rafinha met een lepe bal alsnog in staat stelde te scoren.

Daarmee leek de confrontatie tussen de winnaars van de Champions League en de Europa League een kopie te gaan worden van de 5-1 overwinning die Barcelona vorig jaar november nog boekte in Camp Nou, zeker toen Benoît Trémoulinas zeven minuten na rust de bal zomaar in de voeten schoof van Sergio Busquets. Vervolgens was het voor de controleur een koud kunstje om Suarez in stelling te brengen. De Uruguyaan strafte de fout van de Franse back koelbloedig af.

De rake vrije trap van Éver Banega was de eerste van vier tegengoals die Barcelona zou incasseren.

Dat doelpunt was voor Barcelona het sein gas terug te nemen. Dat had de ploeg van Luis Enrique beter niet kunnen doen, want de tekortkomingen die in de voorbereiding ook al aan de oppervlakte waren gekomen werden opnieuw pijnlijk blootgelegd. Eerst mocht de vogelvrije José Antonio Reyes een voorzet van Vitolo binnentikken, daarna benutte Kévin Gameiro een penalty na een overtreding van Jérémy Mathieu. Een knullige actie van invaller Marc Bartra betekende de 4-4. Yevhen Konoplyanka bekroonde zijn debuut op aangeven van Ciro Immobile met een goal.

Na het doelpunt van de twee zomeraanwinsten nam Barça het heft weer in handen, maar bleek dat Sevilla vervolgens lange tijd wél in staat was de aanvalsdrang van de winnaar van de treble in te dammen, zoals in april tijdens het competitieduel in Andalusië (2-2) ook al het geval was. Uitgerekend de ten faveure van Rafinha op de bank begonnen Pedro, die zeer waarschijnlijk aan de vooravond van een transfer naar Manchester United staat, bracht daar als invaller verandering in.

Nadat een vrije trap van Messi was afgeslagen en de Argentijn in de daaropvolgende nastoot de bal alsnog op het doel van Beto had afgevuurd, sloeg de spits - die zelfs niet startte nu Neymar door de bof is geveld - in de 115de minuut uit de rebound toe. Sevilla kreeg daarna via Coke en Adil Rami nog twee droomkansen op de 5-5, maar de twee verdedigers konden niet voorkomen dat Barcelona het record van AC Milan evenaarde door voor de vijfde keer in de historie de Europese Super Cup te winnen.