PEC Zwolle moet status tegen Utrecht waarmaken

VI.nl blikt elke week vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de vijfde speelronde is dat PEC Zwolle - FC Utrecht van zondag (14.30 uur).

PEC Zwolle moet status tegen Utrecht waarmaken

PEC Zwolle baadt na vier gewonnen duels in een ongekende luxe. De ploeg van trainer Ron Jans staat alleen aan kop in de Eredivisie, al heeft die riante positie ook zijn keerzijde. Nu de transfemarkt nog open is melden de scouts zich in Zwolle in hun jacht op versterkingen.

Bovendien beleefde Jans voor het eerst sinds zijn terugkeer in Zwolle een mindere week, waarin het allemaal zonder aanwijsbare reden minder soepeltjes liep. Jans gaat dan ook niet mee in de verwachtingen dat PEC Zwolle ook FC Utrecht wel even aan de kant schuift.  

'We treffen FC Utrecht op het verkeerde moment', refereert Jans ook aan de opleving van FC Utrecht, dat een bijzonder teleurstellende start van het nieuw seizoen achter zich heeft gelaten. Althans, de 2-0 zege op AZ wijst op een hervonden vorm bij de Domstedelingen.

Kamohelo Mokotjo en Jens Toornstra maakten in 2009 beiden hun debuut in het Nederlandse profvoetbal. De Zuid-Afrikaan mocht bij Excelsior laten zien waarom Feyenoord hem had weggehaald bij Supersport United, waar zijn Alphense collega bij ADO Den Haag de kans kreeg te laten dat de stap van de amateurs van Alphense Boys niet te groot was.

Vier jaar later staan Mokotjo en Toornstra met een andere insteek tegenover elkaar. De eerste is bij PEC Zwolle bezig het ongelijk van Feyenoord te bewijzen. De Rotterdamse club ging niet verder met de Zuid-Afrikaan. Toornstra moet op zijn beurt laten zien toe te zijn aan een volgende stap in zijn carrière die geleidelijk omhoog loopt.

Trainer Ron Jans laat zijn PEC Zwolle onbevangen en enthousiast spelen. Spits Fred Benson en de buitenspelers Mustafa Saymak en Youness Mokhtar zijn onvoorspelbaar in hun acties. Jesper Drost maakt indruk vanaf het middenveld, terwijl Kamohelo Mokotjo op perfecte wijze het evenwicht bewaart in de ploeg. Dat de vleugelverdedigers Bram van Polen en Rochdi Achenteh vroeger flankaanvallers waren komt ze als opkomende back nu van pas. Bovendien bewaken de centrumverdedigers Daryl Lachman en Maikel van der Werff achterin het fort. Jans en Zwolle moeten zien te voorkomen dat de drang naar voren niet overheerst, anders wacht de levensgevaarlijke tegenstoot van de tegenstander.

FC Utrecht-trainer Jan Wouters zag vorige week tegen AZ zijn middenveld de wedstrijd voor hem winnen. Met Jens Toornstra, Yassin Ayoub en de aanvallende impulsen van Tommy Oar hebben de Utrechters kwaliteit in de middenlinie. Met name Oar moet de aanvallers Jacob Mulenga en Steve de Ridder voeden. In een uitwedstrijd zullen de Utrechters de snelheid en de impulsen van de twee voorwaartsen nodig hebben om in de tegenaanval gevaarlijk te kunnen zijn. (Lars Ulrich & Chris Tempelman)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen