PEC Zwolle kan Vitesse in een megacrisis storten

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. De late wedstrijd van de zaterdagavond gaat tussen Vitesse en PEC Zwolle.

PEC Zwolle kan Vitesse in een megacrisis storten
Speelronde: 15
Aftrap: zaterdag 3 december, 20.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

• Vitesse wacht inmiddels al zes competitieduels op een overwinning. De Arnhemmers stonden na veertien speeldagen desondanks nog steeds op de achtste plaats met zeventien punten. Dat zijn er vier meer dan nummer zestien PEC Zwolle.

• PEC Zwolle is de enige huidige Eredivisie-club die nog nooit zegevierde op bezoek bij Vitesse. De acht eerdere confrontaties leverden zes Vitesse-zeges en twee gelijke spelen op.

• Twee feitjes die iets zeggen over de crisis bij Vitesse. Ten eerste: als enige Eredivisie-club bleven de Arnhemmers zonder overwinning in de laatste zes speelrondes. Ten tweede: Vitesse kan voor het eerst sinds 2007/08 tijdens een seizoen zeven keer achtereen verstoken blijven van een competitiezege.

PEC Zwolle-coach Ron Jans (foto) en collega Henk Fraser van Vitesse gebruiken relatief vroeg hun eerste wissel.
PEC Zwolle-coach Ron Jans (foto) en collega Henk Fraser van Vitesse gebruiken relatief vroeg hun eerste wissel.

• Trainers Henk Fraser (Vitesse) en Ron Jans (PEC Zwolle) gebruiken dit seizoen van alle coaches in de Eredivisie gemiddeld het vroegst hun eerste wissel. Fraser grijpt gemiddeld in de 55ste minuut voor het eerst in, Jans zelfs nog vijf minuten eerder.

PEC Zwolle bleef als enige Eredivisie-club zonder treffer in de maand november. De laatste goals dateren van 30 oktober, tijdens de met 3-1 gewonnen derby tegen Go Ahead Eagles.

• Illustratief voor de aanvallende onmacht van de ploeg van Jans is ook dat PEC dit seizoen al in zeven Eredivisie-duels niet heeft gescoord. Dat is nu al net zoveel als in de hele vorige jaargang.

• Je koopt er weinig voor, maar PEC Zwolle was na veertien speelrondes de enige ploeg uit het rechterrijtje met gemiddeld meer balbezit dan de tegenstander.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.