PEC: 'Geen verhoogd risico op blessures door kunstgras'

Reacties

PEC Zwolle ziet in de recente reeks zware knieblessures geen reden om af te stappen van het gebruik van kunstgras. Dat zegt voorzitter Adriaan Visser op de website van de Eredivisionist. 'Deze blessures komen voort uit een complex aantal factoren, in combinatie met de factor pech', zo luidt de conclusie van Visser.

PEC: 'Geen verhoogd risico op blessures door kunstgras'

Trainer Ron Jans sprak eerder deze week in gesprek met Voetbal International nog zijn zorgen uit, nadat de discussie over de nadelen van het spelen op kunstgras weer oplaaide door de kruisbandkwetsuur van PEC-middenvelder Rick Dekker. 'We moeten geen panieksituatie creëren. Hoewel natuurgras het allerbeste is, zijn de club en ik heel tevreden over het spelen en trainen op kunstgras. Maar zes spelers in zo'n korte tijd is wel heel veel.'

Jans kondigde aan te zullen onderzoeken of er een causaal verband was tussen het kunstgras van PEC en de zes blessuregevallen van de afgelopen twee jaar. Volgens Visser is de uitkomst van de evaluatie iedere keer hetzelfde. 'Namelijk dat het spelen op kwalitatief goed kunstgras, op basis van de huidige wetenschap en informatie ten opzichte van natuurgras, geen verhoogd risico op dergelijke blessures oplevert', aldus de voorzitter van PEC.

Visser beroept zich daarbij op een onderzoek uit 2015 over de verschillen tussen natuur- en kunstgras, dat geen duidelijk bewijs oplevert van een verhoogd risico op knieblessures. De jaarlijkse keuring levert ook geen problemen op, terwijl er bij Heracles en FC Volendam, clubs met hetzelfde kunstgras, geen structurele problemen met knieblessures zijn. Desondanks beraadt de medische staf van PEC zich of er aanvullend onderzoek nodig is.

Dat de reeks knieblessures op het veld van PEC ervoor zorgt dat kunstgras in een kwaad daglicht komt te staan, vindt Visser betreurenswaardig. 'Dat een Eredivisie enkel op natuurlijk gras min of meer dé oplossing zou zijn van alle problemen rondom het betaald voetbal in Nederland, is wat ons betreft te kort door de bocht. ' Volgens de voorzitter van de Zwollenaren kleven er ook genoeg voordelen aan het gebruik van kunstgras. 'Het heeft voor PEC positief uitgepakt.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.