PEC, FC Groningen, AZ en Volendam schakelen amateurs uit

Vier van de vijf amateurclubs die woensdagavond in actie kwamen in het bekertoernooi, zijn uitgeschakeld. Op de verschillende velden waren Thomas Lam, Michael de Leeuw en Henk Veerman behoorlijk op schot.

PEC Zwolle – HHC Hardenberg 6-1
Hét verhaal voorafgaand aan de wedstrijd was dat van Dennis Rosink – speler van HHC én trainer van de E1 van PEC Zwolle – maar PEC-middenvelder Thomas Lam (foto, rechts) trok de hoofdrol in het bekerduel opzichtig naar zich toe. Hij zorgde er met een loepzuivere hattrick voor dat zijn ploeg een ruime voorsprong nam.

Sargon Gouriye (3-1) en Thanasis Karagounis (4-1) vonden in het eerste bedrijf eveneens het net, waarna de bekerwinnaar van vorig seizoen door goals van Bart van Hintum en Ben Rienstra (foto, links) de score na rust verder uitbouwde.

Flevo Boys – FC Groningen 1-8
De noorderlingen hadden op bezoek in Emmeloord een kwart wedstrijd nodig om de ban te breken, maar daarna ging het hard. Michael de Leeuw toonde zich in Emmeloord van zijn beste kant. Danny Hoesen, Yoëll van Nieff en De Leeuw tilden de stand naar 0-3, voordat Paul Bergtop namens de club uit de Hoofdklasse Zaterdag iets terug mocht doen.

Dat bleek niet de aanzet voor een remonte, want Flevo Boys was niet opgewassen tegen de dadendrang van De Leeuw: hij scoorde na de pauze nóg drie keer. Omdat ook Dino Islamovic (invaller voor de geblesseerd geraakte Hoesen) en Johan Kappelhof scoorden, eindigde het eenzijdige duel in 1-8.

FC Volendam – Sportlust’46 3-0
De Volendammers konden het krachtsverschil (Sportlust'46 staat tweede in de Eerste Klasse, en dus 49 plaatsen onder FC Volendam) in de eerste helft maar minimaal tot uitdrukking brengen. Alleen Henk Veerman, die in de afgelopen vier competitieduels al vier keer scoorde, trok die lijn in het bekertoernooi door: 1-0.

De spits vijzelde zijn indrukwekkende gemiddelde na de pauze zelfs nóg verder op door ook voor 2-0 én 3-0 te tekenen, zijn ploeg daarmee alsnog een relatief makkelijk bekeravondje bezorgend.

GVVV – AZ 0-5
In februari 2012 troffen beide ploegen elkaar ook in het bekertoernooi, toen in Alkmaar. De amateurs leken destijds op weg naar een stunt, maar verloren uiteindelijk met 2-1. Woensdag had AZ beduidend minder moeite met de huidige koploper van de Topklasse Zaterdag. Nemanja Gudelj en Jeffrey Gouweleeuw zorgden al voor rust voor een comfortabele voorsprong: 0-2.

AZ, waar keeper Esteban en de langdurig geblesseerde spits Aron Jóhannsson hun rentree maakten, verzuimde na rust vervolgens lange tijd om de score verder uit te bouwen. Dat lukte in de slotfase alsnog, dankzij doelpunten van Viktor Elm, Robert Mühren en Mikhail Rosheuvel: 0-5.