Palermo: zes trainers, zeven ongelukken

Reacties

Voor achtste keer dit seizoen gaat Palermo op zoek naar een nieuwe trainer. Een kroniek van een bizar jaar onder de controversiële eigenaar Maurizio Zamparini, die voor zijn zestigste trainerswissel staat.

Palermo: zes trainers, zeven ongelukken

Giuseppe Iachini (25 september 2013-10 november 2015)
Iachini wordt op 10 november ontslagen, opvallend genoeg na een 1-0 overwinning op Chievo Verona. Hij was ruim twee jaar in dienst van Palermo en daarmee de langst dienende trainer ooit op Sicilië onder het bewind van de wispelturige eigenaar Maurizio Zamparini. Het ontslag bij de onder de spelers zeer populaire Iachini leidt tot een opstand. Die opstand leidt er uiteindelijk toe dat drie spelers uit de selectie gezet worden. Twee van de drie saboteurs, Luca Rigoni en Fabio Daprela, worden in januari verkocht.

Davide Ballardini (10 november-11 januari)
Ballardini houdt het niet lang vol op Sicilië, na een enorme aanvaring met zijn selectie. Rond zijn laatste wedstrijd als trainer van Palermo, een 0-1 zege bij Hellas Verona, spreekt Ballardini niet met de selectie en krijgt hij van Zamparini rechtstreekse instructies over de opstelling. Een dag na het duel in Verona wordt Ballardini ontslagen.

Guillermo Barros Schelotto (11 januari-2 maart, niet in functie)
De Argentijn Schelotto wordt door Palermo aangesteld als nieuwe trainer. Hij wordt op 11 januari gepresenteerd, maar vrij snel wordt duidelijk dat hij niet de juiste papieren heeft om op de bank plaats te nemen.

Fabiano Viviani (11 januari-18 januari, ad-interim)
Vanwege de problemen met de papieren van Barros Schelotto wordt Fabiano Viviani als interim-trainer aangesteld. Met hem op de bank verliest Palermo met 4-0 van Genoa.

Giovanni Bosi (18 januari-25 januari, ad-interim)
Zamparini wil na de vernedering in Genua niet door met Viviani als interim-coach. Omdat Barros Schelotto nog steeds op zijn papieren wacht, wordt jeugdtrainer Giovanni Bosi naar voren geschoven. Hij leidt Palermo naar een 4-1 zege op Udinese.

Giovanni Tedesco (25 januari-9 februari)
Palermo krijgt door dat de problemen met de papieren van Barros Schelotto niet van tijdelijke aard zijn. Daarom wordt oud-speler Tedesco aangesteld als stroman. Het is de bedoeling dat hij veldtrainer wordt en Barros Schelotto als manager gaat fungeren.

Giovanni Bosi (10 februari-15 februari)
Het pakt anders uit, want de UEFA stemt ook niet in met Barros Schelotto's rol als manager op de achtergrond. Hij keert daarom terug naar zijn vaderland Argentinië, waar hij Boca Juniors gaat trainen. Tedesco wordt van stroman gedegradeerd tot rechterhand van de twee weken eerder weggestuurde Bosi, die het seizoen moet gaan afmaken.

Giuseppe Iachini (16 februari-8 maart)
Maar ook Bosi zingt het seizoen niet uit op Sicilië. Twee dagen na een 1-3 nederlaag tegen Torino wordt hij weggestuurd. Als vervanger tovert Zamparini de in november ontslagen Iachini uit de hoge hoed. Iachini keert terug op de voorwaarde dat Zamparini zich niet met het technische beleid bemoeit en zich in de media koest houdt.

Iachini pakt uit zijn eerste drie duels na zijn rentree op de bank slechts een punt. Na de 3-1 nederlaag tegen Internazionale van zondag gaat Zamparini los in de pers. Hij zegt dat zijn ploeg onder Iachini voetbalt als 'een stelletje losers'. Iachini vraagt daarop een gesprek aan met Zamparini, waarbij het tot een confrontatie komt. De trainer dient daarna zijn ontslag in, tot grote verontwaardiging van Zamparini. 'Hij is boos. Dat is zijn probleem. Hij wil weg, maar van mij mag hij blijven. Ik vind hem een idioot en volgens mij is hij gek geworden. Hoe denkt hij te kunnen bepalen dat ik niet over mijn eigen team mag praten in de pers? Iachini is een verliezer. Dat merk je aan alles.'

Wie Iachini opvolgt is nog niet bekend, maar de in januari ontslagen Ballardini wordt alweer genoemd. Op wie de keuze ook valt: het wordt de zestigste (!) trainerswissel van Zamparini, gerekend over zijn periodes bij Venezia (1987-2002) en Palermo (2002-heden).

Palermo staat ondertussen zeventiende in de Serie A en verkeert in acute degradatienood. Het is de tol die de club moet betalen voor de driftbuien van Zamparini.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.