Oranje Onder-19 op valreep onderuit na noodrem De Ligt

In Georgië heeft Oranje Onder-19 de eerste nederlaag van het seizoen geïncasseerd. De Spaanse leeftijdgenoten wonnen dankzij een strafschop in blessuretijd (2-1).

'Teleurstellend, zeker als je zo op het laatst nog verliest', zei bondscoach Maarten Stekelenburg op de KNVB-website na het verlies waarmee een reeks van zes interlands zonder nederlaag eindigde. Een overtreding van Matthijs de Ligt bezegelde vrijdag het lot van de Oranje-beloftes.

De Ajacied trok aan de noodrem en moest dat bekopen met een strafschop, die door Alex Martín werd benut. Daarmee had Spanje in het laatste kwartier een achterstand omgebogen in een overwinning. In de 79ste minuut had Genaro Rodríguez de openingstreffer van Mitchell van Rooijen ongedaan gemaakt.

De Oranje-treffer was het resultaat van een sterke eerste 45 minuten. 'We hadden Spanje onder controle en kwamen zelf tot goed voetbal en kansen', aldus Stekelenburg, die voor rust ook duidelijk zag waar nog veel te winnen is. 'Doordat Spanje meer naar voren speelt en risico neemt, komen wij weliswaar meer onder druk te staan, maar krijgen we óók meer ruimte. Het kost ons moeite om de bal te krijgen, maar als dat eenmaal gelukt is, dan moet het ook gebeuren. Vol energie erin stoppen om balbezit te houden en kansen te creëren.'

Oranje Onder-19 speelt maandag op het vierlandentoernooi in Tbilisi nog tegen gastland Georgië. In maart volgt het tweede EK-kwalificatietoernooi waar definitief een EK-ticket kan worden veiliggesteld.

Spanje - Nederland 2-1 (0-1). 43. Mitchell van Rooijen 0-1; 79. Genaro Rodriguez 1-1; 90. Alex Martin (pen) 2-1.
Opstelling Nederland: Nijhuis; Zeefuik (46. Floranus), De Ligt, Hoogma, Wijndal, Veerman (62. De Wit), Velanas, Koopmeiners (62. Bijleveld), Van Rooijen (70. Dilrosun), Duin (70. Sierhuis), Kluivert (81. Chong).