Oranje Onder-19 komt doelpunt tekort voor halve finale EK

Nederland is uitgeschakeld op het EK Onder-19. De ploeg van bondscoach Aron Winter speelde zijn laatste groepswedstrijd gelijk tegen Spanje (1-1).

Voorafgaand aan de derde speelronde in Groep B hadden Nederland en Spanje, net als Duitsland en Rusland, drie punten. Het doelsaldo van Spanje en Rusland was het best, waardoor Oranje Onder-19 moest winnen van Spanje. Maar de eerste helft was dramatisch van de ploeg van Winter.

Al in de achtste minuut kwam Spanje op voorsprong door een eigen doelpunt van Damon Mirani. De verdediger gleed een voorzet van de halve Nederlander Marco Asensio achter FC Twente-doelman Joël Drommel, die niet veel later een grotere achterstand voorkwam met een knappe redding.

Een handsbal van Asensio, sinds deze zomer speler van Real Madrid, werd halverwege de eerste helft niet bestraft met een strafschop, maar scheidsrechter Andris Treimanis legde de bal negen minuten na rust wel op de stip na een overtreding op Pelle van Amersfoort. De aanvaller van SC Heerenveen zorgde zelf voor de gelijkmaker.

Oranje Onder-19 ging op zoek naar de voorsprong, maar kwam goed weg toen Borja Mayoral een grote kans miste. Met Gervane Kastaneer als extra aanvaller in de ploeg koos Winter vol voor de aanval, maar zonder succes. Met vier punten uit drie duels is het EK in Griekenland al na de groepsfase voorbij.

Aangezien Rusland en Duitsland met 2-2 gelijkspeelden, eindigen alle ploegen in Groep B op vier punten uit drie duels. Rusland en Spanje plaatsten zich voor de halve finale vanwege het beste doelsaldo.