Oranje met armzalige zege op weg naar Brazilië

Reacties

Het Nederlands elftal heeft zijn voorbereiding op het WK afgesloten met een weinig overtuigende overwinning. Het afgeroomde elftal van Wales, dat het zonder Gareth Bale en Aaron Ramsey moest doen, werd met 2-0 verslagen. Over anderhalve week, op 13 juni, wacht de confrontatie met Spanje.

Oranje met armzalige zege op weg naar Brazilië

Nederland begon tegen Wales opnieuw in een andere formatie. Na de 4-3-3 uit de kwalificatiereeks en de 5-3-2 uit de duels met Ecuador (1-1) en Ghana (1-0) had Louis van Gaal deze keer gekozen voor 4-4-2, met Leroy Fer in plaats van Jonathan de Guzman en Daley Blind als middenvelder. Met die tactiek zou de speelwijze van Wales, dat ongeveer net zo als Australië voetbalt, het best bestreden kunnen worden, verkondigde Van Gaal.

Veelbelovend
Oranje begon veelbelovend tegen Wales, waarvan vijf basiskrachten al meer dan een maand met vakantie zijn. Al na tweeënhalve minuut zette Robin van Persie doelman Wayne Hennessey aan het werk. Zeven minuten later kreeg Oranje weer een flinke kans. Arjen Robben, die tegen Ghana al een paar flinke kansen onbenut liet, had het vizier echter weer niet op scherp staan en schoot na een prachtige dieptepass van Stefan de Vrij voorlangs.

Arjen Robben denkt te scoren, maar zijn schot wordt uit de doelmond gehaald.
Arjen Robben denkt te scoren, maar zijn schot wordt uit de doelmond gehaald.

Van Gaal uitte na de wedstrijd tegen Ghana zijn onvrede over het feit dat Wesley Sneijder te weinig in het spel betrokken werd. Ook tegen Wales had de beoogde spelverdeler opvallend weinig invloed, hoewel hij in de 25ste minuut wel een kans voor Robben schiep, wiens schot uit de doelmond werd gehaald. Vijf minuten later zat het Robben wel mee. Hennessey lag geslagen op de grond na een redding op een voorzet annex schot van Van Persie, waarna Robben de bal met wat fortuin voor zijn voeten kreeg en afrondde. Van Persie had in de veertigste minuut de 2-0 op zijn schoen, maar mikte na formidabel werk van Leroy Fer en Daryl Janmaat naast.

Voorspelbaar
Ondanks het handjevol mogelijkheden viel in de eerste helft vooral op dat Oranje niet het vermogen had de organisatie van Wales kapot te voetballen. De gasten kwamen weinig in de problemen, doordat alles zich in de as van het veld afspeelde en er dus nauwelijks variatie zat in de aanvallen van Oranje. Desondanks zag Van Gaal in de rust geen reden om voor betere bezetting op de flanken te kiezen, want hij wisselde (de licht geblesseerd geraakte) Van Persie in voor Jeremain Lens en Fer week voor Georginio Wijnaldum.

Nigel de Jong troeft Andy King af in de lucht, maar ziet zijn kopbal naast verdwijnen.
Nigel de Jong troeft Andy King af in de lucht, maar ziet zijn kopbal naast verdwijnen.

Dat resulteerde erin dat Oranje zich in de tweede helft grotendeels beperkte tot gebrei op het middenveld. En zo kreeg de traditionele uitzwaaiwedstrijd een bijzonder gezapig karakter. Vier jaar geleden veegde Oranje als opwarmertje naar het WK Hongarije met 6-1 van de mat, terwijl Noord-Ierland in 2012 als voorproefje voor het EK met 5-0 werd ingemaakt. Wales, een minstens zo kwaliteitsarm elftal, legde de aanvallende dreiging van Oranje grote delen van de wedstrijd zo goed als lam. Dat lijkt weinig goeds te voorspellen.

4-3-3
Een kwartier voor het einde liet Oranje het ingesukkelde publiek opveren. Sneijder veroverde de bal en stuurde Robben weg op de rechterflank met een afgemeten steekpass. Robben sneed naar binnen en zette vervolgens laag voor op Lens, die bij de tweede paal afrondde. Daarna bracht Van Gaal met Klaas-Jan Huntelaar een diepe spits binnen de lijnen, waardoor hij in feite 4-3-3 ging spelen. Daarmee bracht de bondscoach het aantal gebruikte tactieken in 180 minuten voetbal op drie. Oranje is daarmee een hoop ervaring rijker, maar nog niets wijzer.

Heb jij een voorspellende gave en ken jij de afloop van het WK in Brazilië? Doe dan nu mee aan de VI WK-poule en win fraaie prijzen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.