Oranje gaat voor ongeslagen status op onbekend terrein

Gastland Brazilië keert zaterdagavond in de troostfinale van het WK tegen Nederland terug in het stadion waar het eerder in het toernooi Kameroen met 4-1 opzij zette, maar voor Oranje is het onbekend terrein.

Op maandag 23 juni boekten De Goddelijke Kanaries in het Estadio Nacional een zeer overtuigende zege op het Afrikaanse land dankzij de doelpunten van uitblinker Neymar (twee keer), Fred en Fernandinho.

Oranje speelde nog niet in hoofdstad Brasília. Het Nederlands elftal werkte de groepsduels met Spanje, Australië en Chili af in respectievelijk Salvador, Porto Alegre en São Paulo. In de achtste finale tegen Mexico was Fortaleza de speelstad, terwijl de kwartfinale tegen Costa Rica en de halve finale tegen Argentinië plaats vonden in Salvador en São Paulo.

Tot nu toe werden in het Estadio Nacional in Brasília zes WK-wedstrijden afgewerkt. Het laatste duel dat er gespeeld werd was de kwartfinale tussen WK-finalist Argentinië en België. Dankzij een fraaie treffer van Napoli-aanvaller Gonzalo Higuaín plaatsten Lionel Messi & Co zich voor de halve finale tegen Nederland (Argentinië won na het nemen van strafschoppen).

Het Estádio Nacional werd gebouwd in 1974 en bood destijds plaats aan 45 duizend toeschouwers. Echter, voor de Braziliaanse voetbalfans is de naam van het stadion nog altijd Estádio Mané Garrincha,  geïnspireerd op de legendarische Braziliaanse voetballer Garrincha. Inmiddels heeft Estádio Nacional, sinds 2010 de officiële naam, een capaciteit van bijna zeventigduizend toeschouwers.

In Brasília strijden Nederland en Brazilië zaterdagavond vanaf 22.00 uur om de derde plaats. Voor de Brazilianen staat niet alleen de bronzen medaille op het spel, maar ook eerherstel na de 7-1 nederlaag in de halve finale tegen Duitsland. Oranje wil in de laatste wedstrijd onder bondscoach Louis van Gaal het WK zonder verliespartij afsluiten.

Volg het WK in Brazilië met VI Premium. Nu de eerste twee maanden met 50% korting.